Dat roken slecht voor je is, weten we ondertussen allemaal. Ondanks het feit dat we dagelijks worden geconfronteerd met de risico’s van roken, blijft een groot gedeelte van de mensen stevig door paffen. De risico’s, die zijn er namelijk. Roken is de grootste veroorzaker van longziekten. Daarnaast zijn er nog veel meer negatieve effecten dat roken op je lichaam heeft. We zouden er dus allemaal mee moeten stoppen, daarom gaven we jullie al eerder de beste tips om te stoppen met roken. 

Ondanks dat roken langdurige schade oplevert, kun je gelukkig wel voor een groot deel herstellen. Dus als je stopt met roken, wat gebeurt er dan met je lichaam? En zul je je weer zo gezond kunnen voelen als iemand die nooit heeft gerookt?


Na 1 uur

De effecten van stoppen met roken merk je al een uur nadat je je laatste sigaret uitmaakt. Je hartslag daalt weer naar een normaal tempo, je bloeddruk daalt en de circulatie in je lichaam verbetert.

Na 12 uur

Door te roken krijg je allerlei gifstoffen binnen. Een van deze gifstoffen is koolmonoxide. Dit gas kan fataal zijn voor je leven, het zorgt er namelijk voor dat er geen zuurstof meer in je longen en bloed terecht komt. 12 uur na je laatste sigaret is je lichaam er toe in staat zichzelf van koolmonoxide te ontdoen, waardoor het zuurstofgehalte in je lichaam stijgt.

Na 1 dag

Je risico op een hartaanval is nu gedaalt. Ook is je bloeddruk nog verder gedaald. Je zal merken dat fysieke inspanning makkelijker wordt.

Na 2 dagen

Roken beschadigt de zenuwuiteinden die je geur en smaak reguleren. Na 2 dagen zonder roken beginnen deze uiteinden langzaam te genezen. Hierdoor merk je dat je reukvermogen stijgt en dat je smaakervaring veel levendiger wordt.

Na 3 dagen

De nicotine waarde in je lichaam is na 3 dagen voor een groot deel uitgeput. Ondanks dat het beter is voor je lichaam om geen nicotine te bevatten, zul je hier last van krijgen. Door de afwezigheid van nicotine zul je humeurig worden, geïrriteerd zijn en hoofdpijn krijgen.

Na 1 maand

Je longfuncties zijn nu flink verbeterd. Doordat je longen sterker zijn, zul je minder hoesten of kortademig zijn. Je zal meer uithoudingsvermogen hebben en dus veel beter kunnen sporten.

Na 3 tot 9 maanden

Op dit punt merk je dat je veel dieper en helderder in kan ademen. Je zal minder hoesten en wanneer je hoest is het om je longen op te frissen. Hierdoor zul je minder vaak verkouden worden en andere ziektes oplopen. Ook heb je veel meer energie.

Na 1 jaar

Je risico op hartziekten is nu met de helft verminderd.

Na 5 jaar

Je riscio op een beroerte en baarmoederhalskanker zijn nu net zo groot als die van een niet-roker. Vergeleken met het moment waarop je net stopte, heb je nu ook de helft minder kans op kanker in je mond, keel en blaas.

Na 10 jaar

Vergeleken met iemand die nog steeds rookt, heb je nu de helft minder kans om dood te gaan aan longkanker.

Na 15 jaar

Uiteindelijk, na 15 jaar niet roken, is de kans op hartziekten alsof je nooit hebt gerookt. Je lichaam heeft zichzelf enorm genezen en kunnen herstellen van die periode waarin je hebt gerookt.

Wanneer je begint met stoppen, lijkt het alsof je een lange weg te gaan hebt. Maar na 15 jaar, ben je slechte humeur en fysieke ongemak van de eerste weken al lang vergeten. De beloning die je uiteindelijk krijgt is het meer dan waard!