Allemaal komen we in aanraking met schoonmaken. Het moet toch echt allemaal een keer schoon, althans dat is wel zo fris. Maar wat blijkt nou uit onderzoek? Het inademen van bepaalde schoonmaakmiddelen is schadelijker dan we waarschijnlijk allemaal dachten.

Wacht..zijn giftige schoonmaakmiddelen net zo slecht voor je als roken?


Chemicaliën

Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen die al twintig jaar werken als schoonmaker schade hebben aan hun longen. De schade is vergelijkbaar met wat je zou krijgen als je 20 sigaretten per dag rookt. Dus als je veel in aanraking komt met reinigingschemicaliën, heb je grote kans op schade aan je longen. Ongeacht hoe vaak je schoonmaakt, de verbinding is sterk genoeg om te laten zien hoe slecht chemische producten echt zijn. Ook zorgt het inademen van chemicaliën in reinigingsproducten ervoor dat de kans op astma met 43% wordt verhoogd.

Vrouwen krijgen vaker last van hun luchtwegen dan mannen. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen vatbaarder zijn voor schadelijke stoffen in schoonmaakmiddelen.

En nu?

De behoorlijke agressieve producten kunnen dus weinig goeds beteken voor onze longen. Maar schoonmaken moet toch echt gebeuren. Misschien is het daarom slim om te zorgen dat je niet de meest intense en heftige schoonmaak producten gebruikt (alleen wanneer je een keer écht zwaar geschut nodig hebt). Ook lijkt het heel verstandig om tijdens het poetsen, de volgende keer een raampje open te zetten!


Photo design by Bobby Doherty


Lees ook:

Party roken: zo schadelijk is het echt!

Dit zijn de beste tips om te stoppen met roken!

7 tips om zo min mogelijk gif uit plastic binnen te krijgen!