Rook jij wel eens een sigaretje? Misschien alleen op feestjes, op vakantie of speciale gelegen heden? Zelfs dan is er kans op flinke gezondheidsproblemen. Wist je trouwens dat roken zelfs voor vrouwen nog gevaarlijker is dan voor mannen? American Heart Association heeft een groot onderzoek gedaan en hebben gekeken naar het verhoogde risico op een hersenbloeding. Gemiddeld 1 sigaret per dag kan al een verhoogd risico hebben bij een hersenbloeding.

Gezelligheids roken, Zo schadelijk is het echt!


Onderzoek

American Heart Association heeft een grootschalig onderzoek gedaan, waarbij 65.000 Finnen zijn gevold. De onderzoekers hebben vooral gekeken naar het verhoogde risico op een hersenbloeding. Daaruit bleek dat zelf het roken van 1 sigaret per dag al schade kan aanrichten en de kans op een hersenbloeding vergroot.

Risico bij vrouwen

Het roken is voor vrouwen schadelijker dan voor mannen. Bij de vrouwen die één sigaret per dag roken is de kans op een hersenbloeding 3 keer zo groot, en die van de mannen is 2 keer zo groot. Hoe meer je rookt, hoe meer risico je loopt en dat is natuurlijk ook wel logisch. Maar het verschil tussen mannen en vrouwen wordt ook groter bij meer sigaretten. bij 21 tot 30 sigaretten per dag is de kans bij mannen op een hersenbloeding drie keer zo groot als normaal, terwijl dit bij de vrouwen ruim acht keer zo groot is dan normaal!

Ongezond

Dr. Richard Russell, adviseur ademhalingsarts en medisch adviseur van de Britih Lung Foundation zegt over het gevalletje party roken het volgende; ‘Of je nou een echte roker bent en een party roker maakt niet zo veel uit. Het gaa er om of je giftige chemicaliën inademt. Zelf bij af en toe roken is je gezondheid in gevaar!’

Waarom elke sigaret daadwerkelijk iets doet met je lichaam komt doordat je op die manier gevoeliger wordt voor longinfecties. Dat is bij iedere roker hetzelfde, of je nou veel of weinig rookt. Ook heeft de sigarettenrook invloed op je zuurstof. Het beschadigt de voeringen en wanden van het longweefsel, waardoor de wanden afbreken en dat leidt tot kortademigheid. Één sigaretje heeft al invloed op je lichaam, maar ook op je uiterlijk! Wanneer je een sigaret rookt, inhaleer je 5000 chemicaliën, waaronder teer en nicotine. Deze giftige stoffen kunnen cellulitis veroorzaken, en daarnaast veroudert je huid veel sneller.


Lees ook:

Dit is wat de plek van je puistjes, over je gezondheid vertelt

Tegen je huisdier praten blijkt goed voor je gezondheid!

Alcohol vs drugs: wat is nou eigenlijk slechter voor je?