Iedereen heeft te maken met tijd, voor de een gaat dat heel snel en voor de ander juist heel langzaam. We leven in een maatschappij waarin we ‘heel veel’ in een korte tijd willen stoppen. Tegenwoordig hebben we een 40 uur durende werkweek, willen we graag voor of na werktijd sporten en in je privéleven willen we ook nog sociale contacten bijhouden. Soms ‘verspil’ je onbewust je tijd, ook al doe je dit niet bewust. Door bijvoorbeeld uren televisie te kijken, bankhangen of scrollen op al je social media kanalen, terwijl je eigenlijk belangrijkere dingen moet doen. Hoe kun je dit nou veranderen, zodat je later niet hoeft ze zeggen: “Had ik dat maar anders gedaan”?


Je tijd nuttig besteden: hoe doe je dat?

1. Stel prioriteiten

Wat vind jij belangrijk? Maak een lijstje van wat jij graag wilt doen of misschien als eerste af moet hebben. Werk dat lijstje een voor een af en vermijd eventuele afleidingen.

2. Probeer de tijd dat je op social media zit te beperken

Dit kan een lastige zijn, de verleiding om toch even te kijken is groot. Toch hebben de meeste het helemaal niet door hoelang ze op social media zitten te scrollen. Bewust worden van de tijd die jij besteed om te checken wat je vrienden doen op social media is heel belangrijk. Zijn de uren schokkend? Probeer jezelf dan een opdracht te geven, door te zeggen: ik ga vandaag maximaal 3 uur op mijn social media kanalen kijken.

3. Besteed je reistijd nuttig

Reizen naar je werk, school of naar een afspraak buiten de deur. Dat kan met de trein, tram of auto zijn. Misschien is de reistijd lang of juist kort. Probeer die tijd nuttig te besteden, door alvast je mail te beantwoorden als je in de trein zit. Je telefoon gebruiken tijdens het autorijden is natuurlijk niet verstandig, kans op ongelukken is hoog. Wil je toch een belletje plegen tijdens het autorijden, dan kun je handsfree bellen in de auto. Door je reistijd nuttig te besteden, heb je al een deel van de voorbereiding op je (volgende) werkdag gedaan. Win-win!

4. Las pauzes in

Klinkt tegenstrijdig, maar om productief te zijn moet je ook op tijd een pauze inlassen. Probeer niet langer dan zestig minuten aan één taak te werken, maar neem af en toe even een paar minuten pauze. Zo houd je je concentratie gedurende de dag langer vast. Hetzelfde geldt voor ontspanning. Dit is net zo belangrijk als gestructureerd je to-do’s wegwerken. Moe aan het eind van de dag? Geef hieraan toe, want er is morgen weer een dag. Houd je to-do-lijsten kort en overzichtelijk, met een paar hoofdtaken per dag die écht af moeten. De rest is bijzaak. Wist je dat het geheim van efficiënt werken zit in slim uitstellen? Precies, alles wat vandaag geen prioriteit heeft, kan doorgeschoven worden naar morgen ;-).

Voilà, wedden dat jij je tijd voortaan wél nuttig besteedt?

Lees ook

Je tijd nuttig besteden: hoe doe je dat?

Dit is het effect van Social Media op onze gezondheid!

Je tijd nuttig besteden: hoe doe je dat?

Aandacht vasthouden moeilijk? Niet met deze tips!

Je tijd nuttig besteden: hoe doe je dat?

8 tips om meer rust in je hoofd te creëren