Probeer is een keer in de trein met iemand oogcontact te maken, dit gaat je hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Iedereen zit verscholen achter zijn of haar telefoon en is op niets anders gefocust dan dat. Eigenlijk zijn we hier ons niet zo bewust van, maar het is echt. Iedereen zit in zijn eigen wereld en echt contact met mensen om je heen zit er tegenwoordig gewoon bijna niet meer in. Stel je eens voor, in een andere wereld, in een ander tijdperk, zonder smartphones en social media. Hoe zou dat eruit zien?

Deze 4 dingen gebeuren als je stopt met Social Media


1. Je zou je eigen leven alleen vergelijken met andere, echte levens

Iedereen is elke dag bezig met het vergelijken van elkaars levens. Op Instagram komen eigenlijk alleen maar de perfecte plaatjes voorbij en op Facebook worden alleen de perfecte verhalen gedeeld. We kijken op social media en halen hier onbewust lessen uit over hoe het eigenlijk zou moeten. Het resultaat hiervan is dat jouw eigenwaarde volledig omlaag schiet. Terwijl alle mensen die niets op social media geplaatst hebben, omdat zij net als jij gewoon lekker aan het relaxen zijn, vergeet je voor het gemak.

Het is goed om ook te weten dat er steeds meer mensen zijn die ‘echt’ proberen te zijn door ook mindere momenten te posten, maar zelfs dan worden er keuzes gemaakt en worden dingen toch op de meest gunstige manier naar voren gebracht. Stel we zouden geen social media hebben? Dan zouden we alleen maar realiteit hebben om jezelf mee te vergelijken en dan kom je er eigenlijk pas echt achter hoe het in elkaar zit. Dan is niet iedereen zo perfect als dat het er op social media uitziet. Vergeet niet: jij bent net zo geweldig als zij!

2. Je zou je meer verbonden voelen met de mensen om je heen

Stiekem vinden we het allemaal fijn als een onbekende je een glimlach geeft of de metro deur voor je openhoudt. Tegenwoordig zijn dat voorbeelden van kleine magische momenten, waarop twee compleet onbekenden in contact komen met elkaar. Dat maakt ieder zijn dag compleet! De mooiste momenten gebeuren eigenlijk pas echt als je je ogen even weghoudt van je telefoon. Hoe mooi zou het zijn als we met elkaar voor wat meer fantastische herinneringen zouden zorgen? Dan zouden we ons allemaal wat meer verbonden voelen met elkaar. We zijn immers allemaal samen in deze wereld. Allemaal zitten we in hetzelfde schuitje en we moeten er met zijn allen iets van maken!

3. Je zou je ontspannender voelen

Dat we allemaal eigenlijk constant het gevoel hebben dat we online moeten zijn, zorgt ook voor een heel opgefokt, onrustig en gestrest gevoel. We willen altijd maar productief zijn en werken aan ons volgende doel. Even een Whatsappje sturen, even Instagram checken, even Facebook updaten, want eigenlijk moeten we altijd bezig zijn en stel we zouden wat missen.

Het is belangrijk om te weten dat het ook oké is om af en toe even niets te doen. Gewoon alleen even observeren en loslaten. Op deze manier geef je je hersenen even de tijd om alle prikkels te verwerken en zorg je er ook voor dat je emmer niet overloopt.

4. Je zou weer zien hoe mooi de natuur is

Een zingend vogeltje, een fladderende vlinder, bloemen, bomen; alles wat de natuur te bieden heeft. Het gaat allemaal aan ons voorbij. Een lachend kind of de vormen van de wolken. Dit zijn zulke mooie, kleine dingetjes, die je gewoon mist wanneer je continu in je eigen virtuele wereld zit. Laat het los, laat het gaan en kijk wat vaker om je heen!


Lees ook:

Hoe kom jij af van je telefoonverslaving?

Dit is het effect van Social Media op onze gezondheid!

Het perfecte plaatje, wat voor invloed heeft het eigenlijk op ons?