Je positieve eigenschappen leren waarderen. Iedereen heeft ze en het is belangrijk om daar ook af en toe bij stil te staan. Het is makkelijk om snel naar de minpuntjes te kijken. Waar ben ik minder goed in? Probeer jezelf niet in die negatieve spiraal te praten. De vorige keer schreef ik al over de eigenschap ‘Doorzettingsvermogen‘.

In deze serie vertel ik over mijn eigen eigenschappen en deze week heb ik het over hoog gevoeligheid.

Ben jij hoog gevoelig en denk je vaak dat je ‘anders’ bent? Ben je snel overprikkeld na een lange drukke dag? Hoog gevoeligheid is geen ziekte maar een karaktereigenschap die je in het dagelijks leven heel goed kan inzetten.

Gebruik het als een kracht

Als je hoog gevoelig bent dan kan je heel goed verbanden en details zien die andere niet zo gauw zien. Ook kan je een situatie van verschillende kanten bekijken, observeren kan je hierbij helpen en is een van je sterkste punten. Door de drukte kan je soms wel over je eigen grenzen heen gaan. Zoek hiervoor de juiste balans tussen activiteiten plannen en rust. Als je zelf goed in evenwicht bent dan kan je veel beter omgaan met de prikkels om je heen. Je bent empathisch ingesteld en dus kan je meevoelen met de ander. Je voelt snel aan wat iemand op dat moment nodig heeft. Tenslotte kan je als hoog sensitief persoon intens genieten van de dingen om je heen. Hoog sensitieve mensen zijn niet zwak maar kunnen die eigenschap gebruiken als een kracht.

Hoog gevoelige mensen zijn ideale werknemers

Als hoog gevoelig persoon kan de combinatie ‘werk dat past bij jou’ soms een uitdaging zijn. Een werkgever kan heel veel voordelen hebben van een hoog gevoelig persoon. Zo iemand kan informatie beter en uitgebreider verwerken, handig voor meetings of andere projecten. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen. Ze willen geen half werk afleveren en het graag goed doen. Perfectionisme speelt daar ook een grote rol in. Als er belangrijke beslissingen genomen moeten worden dan denkt een hoog gevoelig persoon langer na voor dat hij of zij de knoop door hakt.

Wat betekent dit voor mij?

Ik weet van mezelf dat ik hoog gevoelig ben en daar probeer ik mijn eigen weg in te vinden. Kijken wat werkt voor mij. Je kan proberen om jezelf af te sluiten door bijvoorbeeld een koptelefoon op te zetten met muziek, dit helpt bij mij altijd. Ook even een rondje buiten lopen helpt om weer even op te laden. Ook vind ik het fijn om te sporten om even alle indrukken van de dag los te laten. Ik zorg er ook voor dat ik voldoende rustmomenten in plan, zo krijg ik weer meer energie om de nieuwe week te beginnen.

Lees ook

Waardeer je eigen eigenschappen #2 Hoog gevoelig

Waardeer je eigen eigenschappen #1 Doorzettingsvermogen

Waardeer je eigen eigenschappen #2 Hoog gevoelig

Wat betekent het als je hooggevoelig bent?