De een ervaart het als een last en de ander vindt het juist weer heel erg fijn. Perfectionisme heb je natuurlijk ook veel verschillende vormen. Ben jij heel perfectionistisch, dan herken je deze 5 dingen in ieder geval!

1. Je moet alles minimaal 10 keer checken

Na een lange werkdag lig je eindelijk in je bed, maar je kunt je er maar niet bij neer leggen. Je gaat elke keer toch weer uit je bed, om je werk nog 1 laatste keer te checken. En we weten beide dat het niet bij die laatste keer blijft. Voordat je dan eindelijk in je bed ligt of toch echt klaar denkt te zijn, schiet je toch weer iets te binnen wat je wilt checken. Het houdt dus eigenlijk nooit op.

2. Je gaat altijd voor het uiterste

Het uiterste als in ‘Je wilt nooit iets afraffelen’. Je legt de lat erg hoog voor jezelf, waardoor werk voor jou wellicht veel langer duurt dan voor een persoon die minder perfectionistisch is. Daarnaast sla je andere dingen over, om je deadline maar af te krijgen. Je zult bijvoorbeeld heel laat gaan slapen als je nog niet tevreden bent.

3. Je werkt liever niet samen

Het liefste doe je alles in je eentje. Je vindt het ook echt lastig om in een groep te werken, omdat je dan meer bezig bent met wat een ander aan het doen is, dan met de werkelijke taak. Daarbij heb je de neiging om tijdens het verdelen van de taken, alle taken op je te nemen. Hierdoor neem je vaak te veel hooi op de vork, waardoor je zelf in de stress schiet.

4. Je hebt eigenlijk nooit rust

Je bent een echte denker, je staat in principe altijd ‘aan’ en er komt nooit een einde aan je to-do-list. En hierover nadenken, gaat dus ook de gehele dag door. Vanaf het moment dat je opstaat, tot het moment dat je in slaap valt.

5. De fouten die je maakt houden je bezig

Je maakt niet vaak fouten, maar als je ze maakt, blijft het in je hoofd zitten. ‘Hoe had dit voorkomen kunnen worden?’, ‘Wat is er mis gegaan?’, ‘Ligt dit echt aan mij?’ Vragen die dan je hoofd blijven spoken. Je wilt natuurlijk het liefste voorkomen dat je die fout nog een keer maakt en daarom wil je alle mogelijke scenario’s uitpluizen.

Ervaar jij helemaal geen vervelende dingen aan het feit dat je perfectionistisch bent? Houden zo! Maar, loop jij er wel ooit tegenaan? Probeer dan stapje voor stapje steeds vaker dingen uit handen te geven of los te laten. Begin bijvoorbeeld met het geven van taken aan een ander. Je zult merken dat iemand anders het ook best kan en hierdoor houd je zelf ook nog eens rust en tijd over. Win-win toch!

Lees ook

Ben jij perfectionistisch? Dan herken je dit vast!

Waarom een leven zonder verwachtingen jou gelukkiger maakt

Ben jij perfectionistisch? Dan herken je dit vast!

Durf fouten te maken: daar leer je alleen maar van