Je positieve eigenschappen leren waarderen. Iedereen heeft ze en het is belangrijk om daar ook af en toe bij stil te staan. Het is makkelijk om snel naar de minpuntjes te kijken. Waar ben ik minder goed in? Probeer jezelf niet in die negatieve spiraal te praten.

In deze serie vertel ik over mijn eigen eigenschappen en deze week heb ik het over doorzettingsvermogen.

Het verschilt per persoon, niet iedereen heeft die kwaliteit en dat hoeft ook niet. Het is een eigenschap die je kan trainen of jezelf kan aanleren. Soms zit het al van nature in je en ben jij een persoon die graag zijn of haar doelen wilt bereiken. Het is goed om deze vaardigheid optimaal te gebruiken, want het kan je heel wat opleveren.

Wat houdt doorzettingsvermogen in?

De letterlijke vertaling hiervoor is: kracht om door te zetten. Je geeft niet zomaar op, doorgaan totdat jij je doel hebt bereikt. Het maken van een schema of planning kan je helpen om een goed beeld te krijgen wat jij kan doen om ergens naartoe te werken. Het maakt niet uit wat het doel precies is, groot of klein, dit is voor iedereen anders. Als je het na een lange tijd gehaald hebt dan mag je extra trots op jezelf zijn.

Soms zit je in een lastige situatie en vind je het misschien moeilijk om de motivatie te vinden om door te gaan. Zie hieronder vier tips om je daarbij op weg te helpen.

4 tips om niet op te geven:

1. Waarom ben je gestart

Sta even stil en bedenk je waarom je gestart bent aan een van jouw doelen. Als je begint dan ben je misschien super enthousiast. Jouw persoonlijke doel kan je verder, beter of gezonder maken. Zet nog even door, want de finish is in zicht.

2. Kleine stapjes

Verdeel je doelen in kleine stapjes en werk deze een voor een uit. Heb je even geen overzicht meer, door het op te schrijven wordt het overzichtelijk.

3. Visualiseer het doel

Visualiseer jezelf alsof je het doel al bereikt hebt, dit geeft je een positief gevoel om nog even vol te houden. Door een beeld in je hoofd te creƫren krijg je het idee dat het werkelijkheid wordt.

4. Geef jezelf een beloning

Het is belangrijk om jezelf te belonen, dit kan op verschillende manieren. Ga bijvoorbeeld naar je favoriete restaurant of ga naar de bioscoop. Gun jezelf dat ene sieraad die je al heel lang wilt kopen. Het maakt niet uit wat het is, het gaat erom dat jij er gelukkig van wordt.

Wat betekent dit voor mij?

Persoonlijk vind ik dat ik veel doorzettingsvermogen heb. Als ik ergens mee begin, dan wil ik het ook afmaken. Neem bijvoorbeeld sporten. Mijn conditie was op een gegeven moment zo slecht dat het rennen naar de trein mij zoveel moeite koste, dat ik naar adem moest happen. Dit was voor mij wel een teken dat ik er iets aan moest gaan doen. Ik vertelde het nieuws aan de mensen in mijn omgeving, dat ik het plan had om naar de sportschool te gaan. Zij zeiden: houd je dat wel vol? Ik was zo gemotiveerd om mijn conditie te verbeteren, dus ik zei volmondig, ja natuurlijk. Nu ben ik al ruim een jaar aan het trainen in de sportschool en ik voel mij veel beter. Ik heb daardoor meer energie gekregen en mijn conditie is sterk verbeterd.

Geef vooral niet op en beloon jezelf, want dat blijft ontzettend belangrijk!

Lees ook

Waardeer je eigen eigenschappen #1 Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is je kinderen gewoon aan te leren!

Waardeer je eigen eigenschappen #1 Doorzettingsvermogen

Motivatie? Met deze tips blijf jij gemotiveerd en behaal je die lang gestelde doelen