Gezond eten is belangrijk. Weinig suiker, weinig vet en weinig koolhydraten. Juist gezond, toch? Maar wanneer weet je of je doorslaat in je eetgedrag, en wanneer is gezond, té gezond? Lees hier hoe je kan weten of je orthorexia hebt.


Wanneer ben je ongezond bezig?

 Als gezond eten je leven beheerst, kan het zijn dat je toch niet zo gezond bezig bent als je dacht. Je kunt zo dwangmatig bezig zijn met eten, dat je dit niet meer los kunt laten. Het beïnvloedt je dagelijkse leven op allerlei vlakken. Als je stress, angst of een schuldgevoel ervaart rondom eetmomenten, en je gaat als gevolg hiervan eten vermijden, dan kan het zijn dat je een serieuzer probleem hebt. Je hebt dan niet het gevoel alsof jij controle hebt over het eten, maar dat het eten controle heeft over jou.

Wat is orthorexia?

Bij orthorexia nervosa wordt gezond eten een obsessie. Focussen op wat je wel en niet mag eten van jezelf, overheerst je dagelijks leven. Vaak komt het voor dat je bij orthorexia eten bestempelt als ‘gezond’ en ‘ongezond.’ Het probleem is dat je op een gegeven moment niet meer objectief kan kijken naar voeding en de lijst met ‘ongezond’ eten, wat je van jezelf niet mag eten, alleen maar langer wordt.

Gevaarlijk

Orthorexia kan erg gevaarlijk zijn, omdat je jezelf behalve mentaal, ook fysiek kan schaden. Daarbij kan het een sluipend proces zijn en kan je pas doorhebben hoe serieus het is als je er al in verwikkeld zit. Orthorexia is nog niet officieel als eetstoornis erkend in het DSM-5, het handboek dat psychologen gebruiken voor de classificatie van psychische stoornissen. Dit neemt niet weg dat het niet bestaat: het probleem krijgt steeds meer aandacht en er worden ook behandelingen voor aangeboden.

Symptomen

Hieronder zijn een aantal symptomen gegeven die kunnen wijzen op orthorexia:

  1. Je bent obsessief bezig met eten: je checkt alles wat je eet
  2. Ingrediënten, producten en soms zelfs hele voedselgroepen worden vermeden. Vaak worden suikers, vet, koolhydraten en eten met een hoog aantal calorieën van je dieet geschrapt.
  3. Je bent bang voor wat ongezond eten met je lichaam doet en je wilt dit eten dan ook vermijden
  4. Je kan last hebben van bewegingsdrang
  5. Als je wel iets eet wat volgens jou ongezond is, dan voel je je schuldig
  6. Alles wat je eet moet ‘clean’ zijn
  7. Je geniet niet meer van eten zoals je dat vroeger deed
  8. Je vermijdt sociale evenementen waarbij wordt gegeten, zoals etentjes en feestjes
  9. Gewichtsverlies
  10. Je hebt last van lichamelijke klachten als gevolg van ondervoeding. Voorbeelden zijn vermoeidheid, duizeligheid, maag-en darmproblemen, haaruitval, hartkloppingen en het uitblijven van de menstruatie

Hulp

Heb jij het gevoel dat je jezelf of iemand anders hierin herkent? Neem dan contact op met een vertrouwenspersoon en bezoek je huisarts. Ook als je het gevoel hebt dat het bij jou misschien niet erg genoeg is of dat je niet mager genoeg bent, moet je symptomen niet negeren. Het is belangrijk om ook in eerdere fasen hulp te zoeken en je problemen niet weg te stoppen. Als je onzekerheid en stress ervaart rondom eten, vertel het dan aan iemand en blijf er niet alleen mee worstelen.

Zie ook

Zo kan je weten of je orthorexia hebt

"Ik zag het als een zwakte en mocht de eetstoornis niet hebben van mezelf"

Zo kan je weten of je orthorexia hebt

#5: Hoe kun je jouw zelfvertrouwen een boost geven?

Zo kan je weten of je orthorexia hebt

8 x selfcare tips waardoor jij weer één met jezelf wordt