Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste dingen die je kunt hebben. Toch wisselt het bij mij wel eens af. Op sommige momenten voel ik mij best zelfverzekerd, terwijl dit op andere momenten veel minder is. Herkenbaar? Ik denk het wel, sinds het bij iedereen wel eens wat meer en wat minder is. Toch hoef je je hier helemaal niet druk over te maken. Problemen zijn er om op te lossen, en er zijn genoeg tips om je zelfvertrouwen een flinke boost te geven!

Zelfvertrouwen, hoe krijg je het?

Voor sommigen is het helemaal niet moeilijk om zelfverzekerd te zijn of zo over te komen, maar iedereen heeft wel eens zijn of haar onzekere momenten. Gelukkig kun je door een paar simpele mind switches en andere kleine dingen al een hoop doen om dit te veranderen. Wanneer je je onzeker voelt, ben je natuurlijk niet binnen drie tellen super zelfverzekerd. Het belangrijkste is namelijk hoe jij je zelf voelt. Je kunt je moeilijk zelfverzekerd voordoen als je je helemaal niet zo voelt. Kijk daarom dus goed naar de dingen die jou gelukkig of vrolijk maken, dit kan stappen met vriendinnen en vrienden zijn of misschien wel kleding waar jij je goed in voelt.

Lekker in je vel zitten

En nu we het over kleding hebben.. Een goede verzorging kan ook heel goed helpen om je zelfverzekerder te laten voelen. Van mezelf merk ik toch dat wanneer ik mijn best doe om er leuk uit te zien, ik veel meer mensen durf aan te spreken. Ik voel me dan ook gelijk een stuk vrolijker. Daarnaast voel je je ook gewoon een stuk fijner bij een goede verzorging. Soms kan een simpel gezichtsmasker al wonderen doen!

To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment. – Ralph Waldo Emerson

Oefening baart kunst

Stel je voor, je moet een presentatie houden voor je klasgenoten of collega’s en die gaat niet zo goed als hoe je had gehoopt. Het is dan ontzettend makkelijk om jezelf naar beneden te halen. Wanneer iets bijvoorbeeld niet lukt, krijg je al snel de neiging om er mee te stoppen. Ook begin je al snel alleen maar aan je negatieve kanten te denken en aan wat er mis gegaan. Natuurlijk is het goed om te kijken naar wat er niet goed ging, maar dan moet je er wel iets mee doen. Als je weet waar je aan moet werken, oefen daar vooral veel mee. Voor een presentatie helpt het om voor een spiegel te oefenen en vervolgens tegenover familie of vrienden. En om wat vlotter over te komen, helpt het om zoveel mogelijk gesprekken aan te gaan, het liefst met onbekenden. Het is eerst misschien lastig, maar het kan enorm veel  helpen om jezelf te pushen! Probeer vooral niet op te geven, als je blijft proberen kom je er echt wel.

Each time we face our fear, we gain strength, courage, and confidence in the doing.- Theodore Roosevelt

Geloof in jezelf

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het wel zo. Door in jezelf te geloven wordt het vanzelf veel makkelijker om je zelfverzekerd te voelen. Als de vorige tips nog niks hebben opgeleverd, zijn er nog altijd een paar andere dingen die je kunt doen. Zo kun je ook focussen op het veranderen van kleine dingen of gewoontes. Je houding kan ook belangrijk zijn. Met een rechte rug lijkt het alsof je al veel zelfverzekerder in je schoenen staat. Of probeer misschien iets meer te lachen als je dit niet zoveel doet. Natuurlijk is het nooit goed om alles aan jezelf te veranderen, maar door een paar kleine aanpassingen kun je al heel anders overkomen. Maar zelfs als er dingen zijn die je kunt aanpassen, is het belangrijk om ook stil te staan bij de dingen die je wel goed doet. Geloof dus vooral in jezelf!

Zie ook

#5: Hoe kun je jouw zelfvertrouwen een boost geven?

#1 Hoe kan je makkelijker omgaan met sociale angst?

#5: Hoe kun je jouw zelfvertrouwen een boost geven?

Winterdip, wat is het en wat kan ik ertegen doen?