Genoeg tijd voor jezelf vrij maken kan soms lastig zijn. Zeker als je het gevoel hebt dat je alle ballen hoog moet houden, kan het een hele uitdaging zijn om dan nog quality time aan en met jezelf te besteden. Gelukkig hebben wij de 8 selfcare tips waardoor jij weer helemaal één wordt met jezelf.


Luister naar je intuïtie door te mediteren

We hebben allemaal wel dat onderbuikgevoel of dat stemmetje in ons hoofd dat zegt wat we moeten doen. Luister daarnaar. Door naar je intuïtie te luisteren, leer je meer op jezelf te vertrouwen. Ook kun je je hierdoor een stuk rustiger voelen. Steek een wierookstokje aan en ga in kleermakerszit op een rustige plek zitten. Probeer vervolgens gehoor te geven aan wat je intuïtie je probeert te vertellen, terwijl je op je ademhaling let.

Leer om ‘nee’ te zeggen; ook tegen jezelf

‘Nee’ zeggen kan soms erg moeilijk zijn. Je wilt niemand teleurstellen, maar tegelijkertijd weet je dat iets soms te veel van je vraagt. Probeer de gedachte dat je overal maar ‘ja’ op moet zeggen en maar van alles te moeten, los te laten. Je kunt zo een keertje ‘nee’ proberen te zeggen als iemand iets van je vraagt. Op deze manier leer je je grenzen aan te geven en voorkom je dat je te veel energie aan anderen besteedt en te weinig aan jezelf. Als je jezelf op één zet en je weet hoe je goed je energie kunt bewaren, kun je anderen uiteindelijk ook beter helpen.

Zet je gevoelens en gedachten op papier

Journaling is één van de meest nuttige selfcare tips. Het opschrijven van wat je voelt, is een goede manier om aan de ene kant alles eruit te gooien en je hoofd leeg te maken, en anderzijds kan je over je gedachten reflecteren. Schrijf bijvoorbeeld op waar je blij van wordt of waar je dankbaar voor bent. Ook kan je de dingen opschrijven die je leuk vindt aan jezelf. Door positieve gedachten te bevestigen, ga je uiteindelijk ook positiever over jezelf denken.

Verwen jezelf met lekker en gezond eten

Nourish to flourish: letterlijk jezelf voeden om te kunnen bloeien. Om lekker in je vel te voelen, is goede voeding belangrijk. Gezond eten is niet alleen goed voor je lichaam, ook kan het een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Eet voedingsmiddelen met veel vitaminen en mineralen, zoals groenten en fruit. En natuurlijk moet je niet vergeten om jezelf af en toe te verwennen. Gezond eten is heel belangrijk, maar daar hoort balans ook bij. Wees dus niet te streng voor jezelf en gun jezelf dat ene patatje dan ook als je daar zin in hebt.

Ga de natuur in

Laad je energielevel weer op door lekker de natuur in de duiken. Door je te omringen met niks behalve flora en fauna kan je even alles loslaten. Ook krijg je hier weer frisse en creatieve inzichten. Hiervoor hoef je niet naar een exotisch woud af te reizen; een ommetje door het park kan ook al een krachtige werking hebben op je gemoedstoestand.

Doe wat je leuk vindt

Doen waar je zin in hebt is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen als het om selfcare gaat. Door dingen te doen die je echt leuk vindt, komen er stofjes vrij in je hersenen waardoor je je blijer voelt. Ook verlaagt het je stressniveau. Voer je favoriete hobby uit, of spreek af met vrienden. Een leuke tijd hebben valt namelijk ook onder selfcare.

Move that body

Door te bewegen, geeft je hersenen een stofje genaamd endorfines af. Hierdoor voel je je gelukkiger en energieker. Tegelijkertijd kan je door een potje lekker te bewegen al je stress uit je lijf gooien, wat een ontspannen gevoel als gevolg heeft. Doe bijvoorbeeld een killer workout in de sportschool. Of ga even helemaal los op je favoriete nummers; dit zorgt er al voor dat je bloed lekker gaat stromen en je hoofd leeg wordt.

Pamper jezelf

Lekker in bad, geurkaarsen aan, maskertje op en een goed boek bij de hand. Dit is het perfecte selfcare recept om jezelf eens goed te verwennen. Neem de tijd en geef jezelf wat extraatjes die je jezelf normaal niet geeft. Smeer je bijvoorbeeld in met een lekkere bodylotion, of geef je gezicht een mini bindweefselmassage om helemaal te relaxen.