In een perfecte “gezondheids en wellness wereld” zouden er college’s zijn die zich richten op huidverzorging en examens over zonnebrand. Want elk jaar leren we wel weer iets nieuws op dit gebied. En aangezien niemand goedkope en chemische troep op zijn of haar gezicht en lichaam wilt smeren, of de hele zomer binnen wilt zitten, hebben we hier een lijstje met de belangrijkste dingen die je moet weten over zonnebrand.
1. Je smeert waarschijnlijk te weinig zonnebrand op
Zonnebrand met mineralen als zink oxide en titanium dioxide zijn vaak dikker. Men denkt daarom al snel dat ze genoeg zonnebrand op hebben gesmeerd terwijl dit in wezen niet zo is. Gebruik je een spray? Dan loop je het risico om te weinig op te smeren al helemaal. Smeer jezelf dus met iets meer aandacht in en zorg dat je volledig ingesmeerd bent met de crème. De huid-kanker foundation adviseert 30ml (ongeveer een shot glaasje) elke 2 uur. Je zult een dus eigenlijk een halve fles leeg moeten maken tijdens een dagje aan het strand.
2. Kijk uit voor oxybenzeen
Oxybenzeen is een veel voorkomende ultraviolet filter ingrediënt die in heel voor soorten zonnebrand gebruikt wordt. Maar het is ook een hormoonverstoorder en een allergeen. In 70% van de zonnebrand soorten zonder mineralen, zit dit stofje. Je kunt in het vervolg dus beter een zonnebrand met de mineralen zink oxide en titanium dioxide uitzoeken, deze ingrediënten zijn een stuk beter voor je. (de crème is dus wel iets dikker, zoals we hierboven vermeldde)
3. Extreem hoge SPF’s (boven de 50) zijn misleidend
Volgens de FDA (Blijkt dat zonnebrand crèmes met een SPF hoger dan 50, denk aan de SPF 70 en zelfs die van 100 (ja ze bestaan) geen bewijs hebben dat ze daadwerkelijk extra bescherming bieden dan de crèmes met SPF 50. Ze beweren het alleen op de verpakking. Het is dus beter om gewoon bij de (goed geteste) SPF 30 tot 50 te blijven.
4. Zorg dat er geen vitamine A (Retinylpalmitaat) in je zonnebrand zit
Veel crèmes gebruiken vitamine a. Dit werkt namelijk voedend en heeft een anti verouderingswerking. Uit verschillende studies blijkt echter dat de vitamine niet goed werkt in combinatie met zonlicht en zelfs de ontwikkeling van huidkanker en tumoren. Het ingrediënt staat soms ook op de verpakking als: Retinol, retinylpalmitaat, retinylacetaat of retinyllininoleaat.
5. Gebruik geen zonnebrand die over de datum is.
Die datum op je verpakking staat er niet voor niks. Een creme blijft zonder het te openen ongeveer 2 jaar goed. Maar zodra je hem opengebroken hebt, moet je hem gebruiken, of na de datum gewoon weggooien, want z’n werk doet hij dan niet meer. Ook als je hem lange tijd in je auto (aka Sauna) hebt laten liggen, kun je hem beter niet meer gebruiken. De hitte versneld namelijk het klontering- en scheidingsproces waardoor hij niet langer meer beschermend werkt.
6. Je zonnebrand zou je ook moeten beschermen tegen UVA straling.
De meeste crèmes beschermen alleen tegen UVB straling, omdat deze straling zorgt voor het verbranden van de huid. Maar je zonnebrand zou je ook tegen UVA moeten beschermen. Deze verbranden je huid misschien niet (ze gaan er namelijk gelijk doorheen) waarna ze daaronder stilletjes en destructief te werk gaan. Ze tasten de bron aan. De plek waar nieuwe huidcellen. collageen en elastinevezels worden geproduceerd.Het resultaat? Sproeten, rimpels, minder stevige huid. Ingredienten als zink oxide en titanium dioxide helpen om beide stralingen tegen te gaan. Avobenzone and Mexoryl helpen ook tegen UVA.
7. zonnebrand zie zichzelf “speciaal voor sport” of “water bestendig” noemt, kan je bedriegen
Van de FDA mogen merken zichzelf niet waterproof of zweet-proof, noemen, omdat dit tot bverkeerd gebruik van het product leidt. Merken bedenken daarom hun eigen creatieve manieren om dit op de verpakking te vermelden. Als ze de term “water bestendig” gebruiken moeten de merken er officieel ook bij zetten of dit voor 40 of 80 minuten is. Maar alsnog is het onmogelijk om hun nauwkeurigheid te beoordelen. Daarom wordt aangeraden om nadat je uit het water komt, de zonnebrand toch maar weer opnieuw op te smeren.
8. Een veel voorkomende misopvatting is dat zonnebrand huidkanker kan voorkomen.
Helaas is dit niet het geval. Er is heel simpel gewoon geen bewijs dat zonnebrand huidkanker kan voorkomen. De beste bescherming? zon beschermende kleding dragen en onder een parasolletje gaan zitten.