Wanneer je acne hebt, verstoppen de talgkliertjes en ontstaan er veel puistjes op een bepaalde plek. Dit kan bijvoorbeeld het gezicht, de rug of armen zijn. Vaak komt acne voor in de puberteit, maar veel volwassen mensen hebben hier later nog last van. Heb jij last van acne? Er zijn verschillende soorten. Wij hebben ze allemaal voor jou verzameld en op een rijtje gezet: dit zijn alle verschillende soorten acne op een rijtje.


Acne Vulgaris

Dit is de meest voorkomende vorm van acne, Acne Vulgaris. Het woord Vulgaris staat voor ‘gewoon’, oftewel de normale vorm van acne. De symptomen van Acne Vulgaris zullen minder erg zijn als andere soorten acne, dus je zult het minder snel merken. Deze vorm van acne wordt vaak ook wel ‘jeugdpuistjes’ genoemd, omdat deze vorm vaak al begint bij de puberteit. Het vormt zich vaak op het gezicht en/of bovenlichaam. Acne Vulgaris verschilt in hevigheid, je kunt een lichte (Acne Comedonica), middelmatige (Acne Papulopustulosa) tot zware (Acne Conglobata) vorm van Acne Vulgaris krijgen.

Acne Tarda

Bij veel mensen ontstaat Acne Tarda, ook wel bekend als late acne, na het 25ste levensjaar. Het ontstaat vaak op het gezicht, meestal op de kin. De oorzaak van Acne Tarda is 9 van de 10 keer stress en het veranderen van de menstruatiecyclus, zoals de menopauze en zwangerschap. Deze vorm van acne kan ervoor zorgen dat er na de behandeling littekens over blijven, maar met de juiste behandeling kun je dit voorkomen.

Acne Comedonica

Acne Comedonica, een mildere vorm van acne, treed net als Acne Vulgaris vaak op tijdens de puberteit en bevindt zich vaak op de rug, gezicht of bovenlichaam. De comedonen (mee-eters) komen in grote hoeveelheden voor op een groot gebied.

Acne Papulopustulosa

Deze vorm van acne, Acne Papulopustulosa, kan voorkomen tijdens de puberteit maar ook op latere leeftijd. De huid ziet er rood en ontstoken uit, en er ontstaan papels en pustels waardoor het er heftig uit kan zien. Deze vorm komt voor op het gezicht en soms op de rug.

Acne Conglobata

Deze zware vorm van acne komt weinig voor, maar treedt meestal voor in de puberteit (ook volwassenen kunnen deze vorm van acne nog krijgen). Acne Conglobata komt voornamelijk voor op de neus, wangen en het voorhoofd, soms op de nek en rug. De puistjes, cystes, zijn rood en ontstoken, ze kunnen best pijnlijk zijn.

Acne Fulminans

Acne Fulminans staat ook wel bekend als Acne Maligna, Acute febriele ulceratieve acne. Dit is een zware maar zeldzame vorm van acne, dat vooral voorkomt bij mannen, zowel tijdens de puberteit als op latere leeftijd. Deze soort acne staat ook wel bekend als de ‘doping acne’, omdat het wordt veroorzaakt door een overschot aan steroïden. De acne kan ook zorgen voor koorts en zelfs ontsteking van de gewrichten. 


Naast hormonale acne, dat wordt veroorzaakt door de hormonen, zijn er ook verschillende soorten acne die worden veroorzaakt door buitenaf en de hormonale acne kunnen verergeren. Denk hierbij aan stress, cosmetica en een vieze lucht.

Behandeling

Gelukkig kan acne ook behandelt worden, mits je de juiste voeding, omgeving en producten om je heen hebt. Met deze producten kun jij je acne verminderen. Voor een fijne en effectieve huidbehandeling kan het nooit kwaad om een goede huidspecialist of schoonheidsspecialist te bezoeken.

Meer over huid:

Dit zijn alle verschillende soorten acne op een rijtje

Wat is de beste huidverzorgingsroutine? Een expert legt uit

Dit zijn alle verschillende soorten acne op een rijtje

5 plantaardige beauty-foods voor een mooiere huid!

Dit zijn alle verschillende soorten acne op een rijtje

Alles op een rijtje voor een 100% natuurlijke huidverzorging

Dit zijn alle verschillende soorten acne op een rijtje

Dit is waarom je voortaan wilt kiezen voor natuurlijke huidverzorging