Een ding waar iedereen het over eens is, is dat verbranden super vervelend is. Zelfs de leukste dag of week kan er door worden verpest. Ondanks dat we allemaal weten hoe vervelend het is, blijft het ons toch wel eens overkomen. Nu dragen we natuurlijk allemaal (als het goed is) de juiste zonnebrand. Maar als je nu al verbrand bent is het voor jou misschien een beetje te laat voor zonnebrand.  Waarschijnlijk lig je er nu bij als een kreeft en ben je wanhopig op zoek naar verlichting en hoop je dat je snel herstelt. Gelukkig zijn wij er om je te helpen, deze tips helpen je verbrande huid zo snel mogelijk te verlichten!

1. Neem een koude douche

Dit is de makkelijkste en meest voor de hand liggende remedie. Spring onder een koude douche of dompel je zelf onder in een koud bad. Het koude water zal fantastisch aanvoelen en het zal er meteen voor zorgen dat je huid minder rood lijkt. Maar onthoud wel: gebruik vervolgens geen handdoek om je zelf droog te wrijven. Dit zal voelen als schuurpapier en je huid nog meer schade aanrichten. Gebruik je handdoek daarom liever om je huid zachtjes droog te deppen.

2. Gebruik (gekoelde) aloe vera

Aloe vera is waarschijnlijk niet het meest verrassende middel dat je kunt gebruiken tegen een verbranding, maar het is zo populair met een reden. Aloe vera is ontstekingsremmend, wat wil zeggen dat het de huid kalmeert en zo de roodheid en pijn vermindert. Als je de aloe vera dan ook nog even in de koelkast bewaart voelt het al helemaal geweldig voor je verbrande huid.

3. Smeer je zelf in met yoghurt of melk

Doop een compres in met koude melk of smeer de yoghurt direct op je huid. Laat het 15/20 minuten zitten en spoel het dan weer af met koud water. Je zal merken dat de yoghurt/melk je huid verzacht en voedt. Voor ultiem resultaat kun je dit elke 2 uur herhalen.

4. Dep je huid in met cortisone zalf

Wat over het algemeen gebruikt om jeuk van insectenbeten of andere aandoeningen te remmen, heeft ook effect op je verbrande huid. Net als aloe vera is het ontstekingsremmend en kalmeert het je huid. Precies wat je nodig hebt om van je vervelende verbranding te herstellen!

5. Smeer je in met komkommer

Komkommers bevatten natuurlijke antioxidanten en hebben een pijnstillende werking. Om dit optimaal te benutten kun je de komkommer in de koelkast bewaren en hem vervolgens mixen in de blender. Smeer je huid vervolgens in met deze verzachtende en verkoelende komkommerpasta.

6. Neem een ontstekingsremmende pijnstiller

Zolang je het binnen een paar uur na je verbranding doet, kan een ontstekingsremmende pijnstiller als ibuprofen er voor zorgen dat je verbranding sneller weg gaat. Als je ze elke 4 tot 6 uur blijft nemen en de pijn zal langzaam wegvagen.

Slik je liever geen pijnstillers? Lees hier meer over natuurlijke alternatieven op paracetamol en ibuprofen.

7. Drink veel water

Grote kans dat je het al hebt gemerkt, maar als je huid verbrand is zul je extra dorst hebben. Dit komt doordat je huid wanneer het verbrand is extra vocht nodig heeft. Je zal daarom extra water moeten drinken om niet uit te drogen.

8. Doe rustig aan met je huidverzorging

Exfoliators, scrubs, peelings, toners en gezichtsmaskers, allemaal goed voor je huid, maar gebruik ze liever niet als je verbrand bent. Je verbrande huid is namelijk extra gevoelig, dus de kans dat je vervelende plekjes en irritatie overhoudt is een stuk groter.

9. Draag je meest comfy kleding

Strakke en stroeve kleding kan er misschien leuk uit zien, maar het doet je niet goed als je huid verbrandt is. De wrijving kan er voor zorgen dat pijnlijke blaren op je huid ontstaan. Draag daarom liever wijde t shirts en broeken die niet tegen je huid plakken.

10. Gebruik vaseline voor je blaren

Heb je helaas de pech dat je verbrande huid zo ernstig is dat je er blaren van krijgt, smeer er dan vaseline op. Het lijkt misschien een goed idee er een pleister op te plakken, maar denk er maar eens aan hoe het voelt als je die er weer af moet trekken. Vaseline werkt een beetje als een natuurlijke pleister. Het brengt namelijk een beschermlaagje aan en het zorgt ervoor dat je huid sneller geneest.

11. Blijf uit de zon!

Een ding dat je verbranding nog erger kan maken is: nog meer verbranding! Blijf daarom in de schaduw en draag eventueel een wijde hoed om je gezicht tegen de zon beschermen.

Ook lezen: Wat voor huidtype heb jij? Werk met de seizoenen.