Wie met glutenintolerantie kampt (en zeker wie net de diagnose te horen krijgt) heeft vaak het gevoel van alles op te moeten geven. Het lijkt wel of in elk van onze favoriete gerechten en desserts wel minstens een beetje gluten zit. En die gedachte zorgt al snel voor een hoop gemis. Vrees echter niet: er zijn tal van glutenvrije opties! Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke glutenvrije appeltaart.


Bereiding korst

Het deeg van de glutenvrije maak je best een dag van tevoren. Lukt een dag op voorhand niet? Probeer het deeg dan minstens vier uur gekoeld te laten staan voor je het gebruikt.

  • Meng de tapiocabloem of het maïszetmeel met het amandelmeel
  • Voeg de boterblokjes toe tot de boter en de bloem een klonterig geheel vormen
  • Voeg de eieren en de honing toe. Meng tot het deeg een geheel vormt
  • Verdeel het deeg in twee stukken en leg deze ingewikkeld in folie in de koelkast. Wacht minimaal vier uur.

Bereiding glutenvrije appeltaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal het deeg na minimaal vier uur uit de koelkast. Leg een van de helften tussen twee lagen bakpapier en rol voorzichtig tot het deeg een halve centimeter dik is. Plaats het over naar de bakvorm. Haal de bovenste laag bakpapier voorzichtig van het deeg
  • Snijd de appels in dunne schijfjes en meng in een (grote) kom met citroensap, kokossuiker, vanille, zout en kruiden
  • Lepel het mengel uit over het deeg in de bakvorm en zet het terug in de koelkast
  • Rol de andere helft van het deeg uit tot het qua oppervlakte net iets groter is dan je bakvorm. Je kunt het deeg ook in repen snijden en die vervolgens over het onderste deel van de taart heen vlechten
  • Leg het tweede deeg over de taart in de bakvorm. Prik gaatjes in de taart om de warmte te laten ontsnappen
  • Besmeer de korst met een eimengsel en besprenkel het geheel met grove suiker
  • Zet de taart +/- een uur in de oven. Let wel op: als de korst te snel bruint, dek je het beter af met aluminiumfolie. Wanneer de appels gaar zijn en de korst goedgebruind, mag de taart uit de oven.

Voilà, je glutenvrije appeltaart is klaar! Serveertip: lekker met een bolletje vanille ijs.


Meer glutenvrije recepten:

Kokosmakronen met maar 2 ingrediënten!

Deze overheerlijke Glutenvrije Pompoen cake maak je binnen een handomdraai!

Banaan-pindakaas sportreep perfect als preworkout