Soms is het moeilijk om een lekker broodje te vinden als vegan. Het aanbod wordt echt steeds groter en ook nog eens beter maar niet bij iedereen ligt het er voor het grijpen in de supermarkt. Zo heeft de ene supermarkt een groot aanbod aan vegan brood en de ander dus totaal niks. Dat kan best vervelend zijn als je een veganistische of glutenvrije levensstijl nastreeft. Daarom hebben wij een recept zodat jij kunt genieten van een lekker plakje vegan amandelbrood. Ik krijg er al trek in en hopelijk jij ook!

Bereiding vegan amandelbrood

  1. Je vervangt de eieren door ongeveer 3,5 el chiazaad dat wordt opgelost in 110 ml water. Je zult zien dat er een gel-achtige substantie ontstaat.
  2. Zeef 125 gram glutenvrij havermeel samen met 275 gram amandelmeel, lijnzaad en 1 el wijnsteen bakpoeder in een grote kom. Voeg hier ook een grote snuf zout aan toe.
  3. Zet een pannetje op met kokosolie. Verhit tot het gesmolten is. Dit voeg je vervolgens samen met de chia substantie en 2 el amandelmelk toe aan de tweede stap.
  4. Ben jij in het bezit van een keukenmachine? Gebruik deze dan zeker en mix het tot een stevig en plakkerig deeg! Zo niet, kneed het deeg dan goed door elkaar tot een plakkerig en stevig deeg.
  5. Neem en bakblik en bekleed deze met ovenpapier. Hier schep je het deeg in. Strijk vervolgens het deeg mooi plat.
  6. Voeg als laatste stap bovenop het brood nog wat zonnebloempitten toe. Dit zorgt voor extra smaak en bite.
  7. Schuif het amandelbrood in de oven voor plusminus 60 minuten.
  8. Laat het amandelbrood afkoelen voor ongeveer 15 minuten en snijd hem dan aan.

LET OP #1: Soms kan de baktijd wat verschillen. Prik na 60 minuten met een satéprikker in het midden van de cake. Komt hij er schoon uit? Hij is klaar! Zo niet? Laat hem dan nog voor een hele kleine 10 min in de oven. 

LET OP #2: Dreigt de bovenzijde te verbranden? Leg er aluminiumfolie overheen. Op deze manier gaart de binnenkant van het brood rustig door. 

TIP: Voor extra smaak en een beter structuur, voeg dan extra appelrasp of courgetterasp toe aan het beslag. Dit is aan te raden!

Bekijk ook

Vegan amandelbrood maak je op deze manier

Mini vegan appeltaartjes met tofu, onwijs leuk om zelf te bakken!

Vegan amandelbrood maak je op deze manier

Healthy vegan speculaas cake met sinaasappel