Hou jij wel van de zoetzure smaak van augurk? Heb je er wel eens aan gedacht om dit zelf thuis te maken? Nee? Dan is dit het recept waar jij naar op zoek was. Je kunt zelf augurken maken van komkommer, of deze lekkere smaak aan andere groenten geven. Bovendien is het goed voor het milieu: je hergebruikt een verpakking en je gooit je leftover groente niet weg. Ga weer lekker aan de slag met fermenteren, zelf augurken maken is hartstikke leuk!

Zelf augurken maken zonder komkommer?

De smaak van augurken kun je aan allerlei verschillende groentes geven. Ze zien er dan niet precies hetzelfde uit als augurken natuurlijk, maar het krijgt dezelfde zoetzure smaak. Hieronder staan wat groenten op een rij die jij in plaats van komkommer kunt gebruiken.

 • Radijsjes
 • Bloemkoolroosjes
 • Asperges
 • Wortel
 • Broccoli roosjes
 • Bietjes
 • Rode ui

Bereidingswijze

Je kunt augurk op veel verschillende manier zelf maken. Dit is wat ons betreft de makkelijkste manier.

 1. Doe knoflook en kruiden in een weckpot of andere afsluitbare pot.
 2. Los zout op in kokend water en doe daar azijn bij. Wees niet bang om te veel azijn toe te voegen, dit zorgt juist voor de echte augurksmaak.
 3. Doe het mengsel van zout, water en azijn in de weckpot en sluit hem goed af. Zet de pot op een donkere plaats buiten de koelkast. Heb je niet echt een geschikte donkere plek? Dek de pot dan af met een theedoek.
 4. Laat dit een paar dagen fermenteren. Je weet dat je augurken op de goede weg zijn als er bubbeltjes ontstaan in de pot. Hoe langer je wacht, hoe sterker de smaak zal worden.

Fermenteren is een supermakkelijke manier om voedselverspilling tegen te gaan. Naast fermenteren hebben wij nog wat tips hoe je voedselverspilling zelf kunt voorkomen. Wil jij meer weten over fermenten? Lees hier alles over de voor- en nadelen van fermenteren. Wist je dat het heerlijke drankje kombucha ook door fermentatie wordt gemaakt? Lees hier hoe je dit zelf kunt maken.