Het is weer weekend, een topmoment voor een lekker filmavondje. Popcorn is van zichzelf al best wel een gezonde snack omdat het laag in calorieën is, maar het kan nog gezonder. Zelfgemaakte popcorn heb je namelijk in een handomdraai gemaakt. Zo kun je toch vrij van een schuldgevoel lekker een bak popcorn eten. Zowel de traditionele zoute popcorn als een best wel gezonde karamel popcorn.
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte zoute popcorn?
Voor gezonde, zelfgemaakte popcorn heb je eigenlijk maar drie dingen nodig:
- 50 gram popcorn mais – dit is belangrijk, want gewone maïs geeft niet hetzelfde effect. Je kunt popcornmais gewoon bij de supermarkt halen.
- snufje zout
- een antiaanbakpan met deksel die goed aansluit
Bereidingswijze:
Voordat je begint, is het belangrijk dat je zeker weet dat je elk moment bij de pan met popcorn kunt blijven. Je kunt absoluut niet weglopen terwijl de popcorn aan het poppen is.
- Verwarm de pan voor op matig tot hoog vuur voor twee minuten met de deksel erop.
- Haal de deksel ervan af en druppel een beetje water in de pan. Wanneer het gelijk sist, zet je het vuur iets lager.
- Gooi de maïs in de pan en plaats de deksel gelijk terug.
- Schud elke paar seconden met de pan. Na 1 à 2 minuten zal de mais beginnen met poppen.
- Wanneer er minstens drie seconden zitten tussen het geluid van maïs dat gepopt wordt, haal de pan van het vuur.
- Doe de popcorn in een schaal, besprenkel naar smaak met zout en schud het lichtjes door elkaar.
Wat heb je nodig voor karamel popcorn?
Voor de liefhebbers van zoete popcorn is er deze nog best gezonde zelfgemaakte popcorn met karamel. De enige extra suikers in deze popcorn komen van de maple syrup. Eventueel kun je natuurlijk altijd nog minder gebruiken dan het recept aangeeft.
- 50 gram popcorn mais
- 2 theelepels kokosolie
- 65 milliliter ahorn siroop – dit is de bekende maple syrup
- eventueel zeezout
- een antiaanbakpan met deksel die goed aansluit
- oven en bakplaat
- een steelpannetje
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Volg stap 1 tot en met 5 van bovenstaand recept en doe de popcorn in een bak of schaal.
- Meng in het steelpannetje op middelhoog vuur de kokosolie en ahornsiroop.
- Breng het aan de kook en laat het ongeveer 4 tot 5 minuten koken tot het een dikke siroop is.
- Giet het over de popcorn en meng het zo snel mogelijk met een houten lepel.
- Spreid de popcorn uit op een bakplaat en besprenkel eventueel met zeezout.
- Bak de popcorn voor 12-15 minuten in de oven.
- Laat even afkoelen, serveer daarna in een schaal.
Genieten maar!
Liever iets voor bij de borrel? Probeer deze satéprikker snacks.