Ontbijtkoek is een lekker oudhollands tussendoortje. Helaas dit deze koek wel boordenvol suiker en is daarom geen gezond tussendoortje te noemen. Door het zelf te maken bepaal je hoeveel suiker je er in verwerkt en kun je jouw favoriete vullingen toevoegen zoals noten en gedroogd fruit. Een heerlijk projectje voor een regenachtige zondagmiddag of wanneer je zin hebt om iets te bakken zonder dat het ongezond is! Check dit recept voor een gezonde ontbijtkoek en duik de keuken in.

Bereidingswijze gezonde ontbijtkoek

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Meng in een beslagkom melk, het ei, de honing, appelstroop en de koekkruiden. Mix door elkaar tot een glad beslag.
  3. Pak een andere kom erbij en meng hierin het meel, de bakpoeder en een snufje zout.
  4. Mix de droge ingrediënten (kom 2) beetje bij beetje door de vloeibare ingrediënten (kom 1). Mix opnieuw tot een glad beslag.
  5. Voeg de noten en de rozijnen of het gedroogde fruit toe en meng door het beslag. Bewaar 50 gram noten voor de garnering.
  6. Bekleed je cakevorm met bakpapier. Tip: maak een prop van je bakpapier en maak deze nat. Zo kun je het makkelijker naar de cakevorm vormen.
  7. Verdeel het mengsel over de vorm en strooi overige noten als decoratie eroverheen.
  8. Bak in de oven voor een halfuur tot 3 kwartier. Controleer na een halfuur door een satéprikker erin te steken. Komt de prikker er schoon uit? Dan is je cake klaar. Plakken er nog wat kruimeltjes aan vast? Dan heeft hij nog even nodig. Controleer echter niet te vaak want door de oven steeds open en dicht te doen komt er koude lucht bij en dat is niet goed voor het garingsproces.

Smeer er een lekker laagje roomboter overheen om het extra smeuïg te maken. Was dit baksel een succes? Probeer dan ook zeker een van onze heerlijke bananenbrood recepten of maak deze vegan chocolate chip cookies en cheat the vegan way.