Waarom zou je in je vrije tijd gaan bewegen? Jezelf in het zweet werken? Het antwoord is heel simpel. Bewegen heeft een ongelofelijke positieve bijdrage aan een gezond gewicht, een goede gezondheid en het voorkomen van chronische aandoeningen. Wel zijn er verschillende types. Je vraagt je vast af welke dan bij jou past. De ene bewegingsvorm helpt je om af te vallen, en de ander helpt je om je conditie te verbeteren of om sterker te worden. Freshhh geeft jou 7 redenen waarom je (meer) zou moeten bewegen.


1. Metabolisme

Je lichaam functioneert sneller omdat je door het bewegen calorieën verbrandt, meer spiermassa ontwikkelt en je conditie verbetert. Je lichaam leert aan om efficiënter met je voeding om te gaan die je tot je op neemt.

2. Calorieën verbranden

Het is een feit dat je door bewegen calorieën verbrandt, en dat is essentieel wanneer je wilt afvallen. Ook na de beweging blijf je nog een aantal uren extra calorieën verbranden. Je lichaam is dan aan het herstellen en heeft daar energie voor nodig. Naast het verbranden van calorieën neemt ook je spiermassa toe. Spieren hebben meer calorieën nodig om te functioneren.

3. Je voelt je beter

Als je meer gaat bewegen, maakt je lichaam vaker de lichaamseigen neurotransmitters aan. Deze transmitters bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt. Deze stofjes kun je zelf beïnvloeden, door meer beweging bijvoorbeeld. Je humeur verbetert met sprongen en stress verminderd. Ook slaap je beter en het werkt ontspannend.

4. Goed voor je gezondheid

Bewegen heeft niet alleen positief effect op je gewicht, maar ook op je gezondheid. Het heeft effect op je hart, immuunsysteem, bloedsomloop, je bloeddruk en zelfs op je geheugen. Wist je dat het verouderingsproces vertraagd als je beweegt? Je blijft er dus langer jong uit zien! Regelmatig bewegen zorgt ook voor een kleinere kans op hart- en vaataandoeningen, verhoogde bloeddruk en de kans op diabetes 2. Ook heeft beweging een positief effect op je cholesterolbalans en vermindert het de kans op aderverkalking.

5. Verbetert je denkvermogen

Je hersenen zijn naast je spieren ook erg gebaat bij regelmatig bewegen. Intensieve lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop, waardoor er dus ook meer zuurstof in je hersenen komt. Hoe meer zuurstof, hoe beter je hersenen kunnen functioneren.

6. Minder stress en zorgen

Door intensief te bewegen, maakt je lichaam de stofjes endorfine en dopamine aan. Dit zijn net als in punt 3 neurotransmitters. Deze twee stofjes geven je een euforisch en goed gevoel, waardoor je beter tegen stress en zorgen kunt.

7. Houdt de botten gezond

Na je 30e levensjaar neemt de dichtheid van je botten af. Ze worden steeds brozer. Om dit tegen te gaan kan bewegen helpen om je botten sterk te houden.

Bekijk ook: