Bij bijna elke sport heb je specifieke kleding of materialen nodig. Bij CrossFit kun je het beste goed nadenken welke schoenen je aandoet. Door de variatie in de dingen die je doet tijdens CrossFit, is het handig dat je schoenen hebt die bij alles passen. Doe je aan CrossFit en ben je van plan om nieuwe sportschoenen te kopen? Dan lees je hier hoe je de beste schoenen kiest voor CrossFit.

Waar moeten schoenen aan voldoen bij CrossFit?

De schoen die je zoekt, is het liefst een alleskunner. Dat voorkomt dat je steeds je schoenen moet wisselen wanneer je bijvoorbeeld wisselt tussen krachttraining en hardlopen. Schoenen voor een specifieke sport hebben vaak niet de goede support voor een deel van de onderdelen van CrossFit. De schoenen die je draagt tijdens Crossfit moeten een stevige, platte basis hebben, zodat ze geschikt zijn voor krachttraining. Ook een lichte helling in het hakprofiel heeft voordelen.

rope tech touw klimmen crossfit

Daarnaast is het goed om schoenen met ‘rope tech’ te hebben, een rubberen strip die vanaf de onderkant naar de binnenkant van de schoen loopt. Zo zijn jouw schoenen er ook tegen bestand wanneer je in een touw omhoog moet klimmen. Daarnaast is het goed om lichte schoenen te hebben, zodat je wendbaar bent. De ondersteuning moet zowel aan de zijkanten als in het midden van de zool zitten.

Wanneer je de verkeerde schoenen draagt, bijvoorbeeld weightlifting schoenen bij het hardlopen, kan dat leiden tot blessures. Daarom is het zo belangrijk om de goede schoen aan te hebben terwijl je sport.

CrossFit schoenen

Er zijn ook speciale CrossFit schoenen. Deze schoenen zijn zo ontworpen dat ze je zo goed mogelijk helpen om alle verschillende oefeningen te kunnen doen met dezelfde schoenen. CrossFit schoenen zijn vooral heel geschikt voor gewichtheffen. Ze zijn flexibel voor tijdens het rennen en dempen meer dan de gemiddelde schoen voor gewichtheffen. Ook gaan ze vaak langer mee.

crossfit schoenen welke weighlifting hardlopen

Helaas komt de demping niet in de buurt van die van echte hardloopschoenen. Wanneer je echt veel moet rennen tijdens een work-out kunnen ze dus wel wat oncomfortabel voelen. Natuurlijk verschilt dit ook weer per schoen. De meest voorkomende Crossfit schoenen zijn de Reebok Nano en Nike Metcon lijnen, beide met veel verschillende opties binnen het soort.

Tip: hoe verleidelijk het ook is om ze gewoon online te bestellen, is het het beste om een bezoekje te brengen aan een sportwinkel. Zo kun je verschillende schoenen testen en eventueel advies vragen aan de medewerkers.