CrossFit is – zoals de naam het al zegt – een kruising tussen verschillende vormen van sport. Onder andere gewichtheffen, gymnastiek en atletiek worden bij CrossFit gecombineerd tot een eigen trainingsvorm. Je probeert in korte tijd zoveel mogelijk oefeningen te doen waarbij je lichaam alleen functionele bewegingen maakt. Bijvoorbeeld aan klimmen, tillen, duwen, trekken, stoten, springen en rennen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van CrossFit?
De voordelen van CrossFit
CrossFit heeft een hele hoop goede kanten. Voor sommige mensen zullen de voordelen sterk opwegen tegen de nadelen en is het de ideale manier van trainen. Dit zijn de vier grootste voordelen.
1. Kracht en cardio
CrossFit is ook een combinatie van cardio en krachttraining. Je slaat dus twee vliegen in één klap. De verhouding van de twee wel verschillen afhankelijk van waar je de trainingen volgt.
2. Community
Meestal wordt CrossFit in groepen gedaan. Je wordt daardoor onderdeel van een community en maakt nieuwe connecties. Ideaal dus als je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken om er echt voor te gaan. En een beetje gezonde rivaliteit kan je helpen om je doelen nog sneller te bereiken.
3. Wendbaarheid, flexibiliteit en balans
De work-outs helpen je ook met het verbeteren van je wendbaarheid, flexibiliteit en balans. Dat komt doordat de oefeningen zoveel mogelijk gericht zijn op functionaliteit. Uiteindelijk kan dat voordelen hebben in het dagelijks leven. Vooral als je verder de hele dag aan een bureau zit.
4. Afwisselend en uitdagend
CrossFit is afwisselend en uitdagend. Of je nou op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of genoeg hebt van altijd weer hetzelfde, bij CrossFit kun je je grenzen opzoeken. Je kunt je doelen steeds weer hoger stellen naarmate je sterker wordt.
De nadelen van CrossFit
Zoals elke sport heeft ook CrossFit zijn nadelen en risico. Het is niet geschikt voor iedereen en er zijn dingen om rekening mee te houden voordat je eraan begint.
1. Kans op blessures
Je hebt meer kans op blessures dan bij gewoon gewichtheffen. Waarschijnlijk komt dit door de intensiteit van de oefeningen. Mogelijk push je jezelf net iets verder dan je eigenlijk zou moeten gaan. De meest voorkomende blessures zijn in schouder, rug, knie, elleboog en pols.
2. Groepen zijn niet voor iedereen
Het trainen in een groep kan ook nadelen hebben. Waar sommige mensen een lichte vorm van groepsdruk wel kunnen waarderen, kan het voor anderen ervoor zorgen dat ze zichzelf te hard pushen om anderen bij te houden. Ook is CrossFit dus niet heel geschikt voor wie graag alleen traint.
3. Kosten
CrossFit kan best duur zijn. Je betaalt al gauw een stuk meer dan voor een gewoon sportschoolabonnement. Voor twee keer in de week een training moet je uitgaan van zo’n €50 euro per maand.
4. Personalisatie
Er is weinig ruimte voor personalisatie van je training. De WOD (work-out of the day) kan wel moeilijker of makkelijker gemaakt worden, maar verder ben je vooral onderworpen aan wat er die dag op het programma staat. Er is zelden sprake van een planning op langere termijn of een uitgedacht programma gebaseerd op zwakke en sterke punten.
CrossFit heeft dus zijn voor- en nadelen. Welke zwaarder tellen zal per persoon verschillen, omdat niet iedereen dezelfde eisen en wensen heeft. Weeg ze eens tegen elkaar op, misschien is CrossFit iets voor jou!