Regelmatig sporten is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid, dat is inmiddels geen nieuws meer. Je krijgt sterkere botten, beter uithoudingsvermogen, je krijgt een mooier figuur én het is goed voor je humeur! Ondanks dat het zo goed voor je is, is alleen je zelf in het zweet werken niet genoeg: je moet het wel goed doen. Veel sporters maken namelijk de zelfde fouten, die je fitness doelen en resultaten in de weg staan. Wij vertellen je wat deze fouten zijn en hoe je ze voorkomt!


 1. De warming up overslaan

Je spieren en gewrichten zijn eigenlijk net een rubbere band.  Als je een rubbere band uit elkaar trekt wanneer het koud is, kan hij breken. Wanneer je het rubber even opwarmt, wordt het flexibeler en elastischer. Dit werkt bij je spieren hetzelfde. Als je voor het doen van je workout geen warming up doet, is de kans groter dat je blessures krijgt. Daarnaast is het verstandig om je workout ook altijd te eindigen met een cooling down.


2. Je telefoon meenemen

Als je je telefoon meeneemt zul je er hoe dan ook op gaan kijken. Dit heeft effect op je focus en je doorzettingsvermogen. Dit zal er voor zorgen dat je tijdens je workout minder presteert. Als je nu eenmaal je telefoon mee moet nemen, omdat je je workout bijvoorbeeld graag vastlegt. Kun je dit beter pas doen aan het einde van je workout.


3. Niet genoeg tijd nemen om te genezen

Dit is misschien wel een van de meest gemaakte fouten in de sportschool. Fanatieke sporters gaan maar door zonder zich zelf rust te geven. Het gene dat je na moet streven is een goede prestatie, niet een blessure! Als je te veel traint, geef je je lichaam niet genoeg tijd om te genezen. Dit heeft een averechts effect op je prestatie en het vergroot je kans op blessures en een fitness burnout. Je spieren groeien pas op de dagen waarin je rust neemt, hierom is het essentieel deze dagen in te plannen!


4. Onvoldoende water drinken

Dit is voor de meeste van ons ook geen nieuws, maar water drinken is essentieel. Wanneer niet goed gehydrateerd bent of zelfs bent uitgedroogd, presteer je veel slechter. Door water te drinken houd je je gewrichten soepel, ook helpt het water er bij om energie over je lijf te verdelen. Dus drink voor je gaat sporten altijd genoeg water en neem voor de zekerheid ook altijd een flesje water mee tijdens je workout!


5. Niet genoeg brandstof tot je nemen

Vaak wordt gedacht dat het niet eten voor je workout bijdraagt aan extra vetverbranding. Toch is het zo dat je lichaam brandstoffen nodig heeft om te kunnen sporten. Vooral wanneer je je zelf aan een intensieve workout waagt. Neem dus ongeveer 45 minuten voor je workout een eiwitrijke (lichte) maaltijd, om je zelf van voldoende brandstoffen te voorzien. Denk aan een gekookt ei, havermout of vers fruit.


6. Te weinig slapen

Als je optimaal wilt presteren, moet je er voor zorgen dat je minstens zes tot acht uur slaap krijgt. Ten eerste om genoeg energie te hebben en ten tweede om je spieren de kans te geven te groeien en te herstellen. Niet alleen voor je sportprestaties, maar ook voor je immuunsysteem, je humeur en alle andere aspecten van je gezondheid. Onderschat het dus niet en plan je dagen zo in dat je altijd voldoende slaap krijgt.


7. Niet de goede uitrusting hebben

Of je nu yoga, pilates, kickboksen of elke andere workout doet, het is belangrijk dat je de juiste middelen hebt.  Je wil niet dat je kleding of sportschoenen je in de weg zitten bij het rennen, springen, dansen en tillen. De juiste schoenen zorgen ervoor dat je je knieën niet te veel belast bij het rennen. Dus zorg ervoor dat je je zelf goed uitrust!