Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om te willen sporten, of dit nou is omdat je wilt afvallen of gezonder wilt leven. Toch is dit voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt wel sporten, maar hoe begin je eraan? Hoe stimuleer je jezelf? En hoe hou je het vol om voor een langere tijd te sporten? Gelukkig zijn hier een aantal voordelen en tips voor om het even net wat makkelijker te maken.

Begin in kleine stapjes

Dit is misschien wel het belangrijkste wat je moet onthouden als je wilt sporten. Maak geen doelen voor jezelf die niet of amper haalbaar zijn. Probeer je doelen zo realistisch mogelijk te houden. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, zul je in het begin niet extreem veel verschil zien. Je moet het sporten eerst opbouwen, je lichaam moet er gewend aan raken en dat is niet niks! Door in kleine stappen te denken, haal je sneller je goal. Dit geeft je een veel fijner en zelfverzekerder gevoel. Zo ga je met meer goede moed aan de slag met je volgende doel!

Sociale voordelen

Sporten kan ook erg gezellig zijn. Als je ervoor kiest om in de sportschool met een klas mee te doen of veel buiten sport of jogt, ben je veel onder de mensen. Als je het beu bent om de hele tijd maar thuis te zitten, is het de perfecte oplossing om eruit te gaan om te sporten! Vooral na het trainen zul je je meer tevreden voelen dan eerst. Je hebt iets nuttigs gedaan, je bent bezig geweest. Als je het vervelend vind om alleen te sporten, kan het helpen om een vriendin mee te vragen. Het is een stuk gezelliger om met z’n tweeën even goed te trainen en vervolgens een (healthy!) drankje te doen. Wanneer je echt geen motivatie hebt, zijn er online altijd een paar community’s waar mensen elkaar kunnen steunen en motiveren.

Houd een schema aan

Het bijhouden van een schema of planning is ontzettend belangrijk. Het is een stuk makkelijker en overzichtelijker om precies te zien wat en wanneer je iets moet doen. Let natuurlijk wel op je haalbare doelen voordat je een schema maakt. Maar als je iets een aantal keer doet, bijvoorbeeld een uur joggen op dinsdag, begint dit steeds meer normaler in je routine te worden en ook steeds makkelijker om vol te houden.

Beloon jezelf!

Wanneer de vorige tips toch niet de magic trick zijn, kun je altijd nog doen aan een kleine beloning. Er is helemaal niks mis met een beloning op zijn tijd. Wanneer je flink verder bent gekomen of een doel hebt bereikt, heb je dit ook zeker verdiend! Deze beloning kan een ongezonde snack zijn, maar ook een paar schoenen! Het gaat om het idee, wanneer je naar een doel toe begint te werken, wordt het makkelijker om te trainen!

Lees ook

Hoe stimuleer je jezelf het beste om te trainen?

Hoe kun jij je het beste houden aan je goede voornemens in 2019?

Hoe stimuleer je jezelf het beste om te trainen?

Dit zijn 7 veel gemaakte fitness fouten in de gym