Als je denkt aan een sterke core, zie je waarschijnlijk iemand voor je die honderden burpees en crunches doet om grotere spieren te krijgen. Maar het opbouwen van de spieren in je core draait om meer dan om het mooie uiterlijk. Het helpt je bij al je dagelijkse bezigheden en het verbetert je gezondheid en welzijn. Een sterke core is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Waarom is dat zo? Lees hier wat de voordelen zijn van een sterke core.


1. Het ondersteunt een betere houding

Je core draait niet alleen om je (sixpack)spieren aan de voorkant van je lichaam. Het omvat je hele torso, waaronder ook de spieren aan de zij- en achterkant. Als je al deze spieren traint, zorgt dit ervoor dat je een betere houding krijgt. Vooral als je lange dagen achter een bureau zit is het verstandig je core te trainen. Dit om te voorkomen dat je last krijgt van pijn in je nek en rug.

2. Het helpt je bij het hardlopen

Ga je graag een rondje hardlopen of joggen? Dan zorgt een sterke core ervoor dat je sneller herstelt, minder blessures oploopt en een betere houding hebt tijdens het rennen.

3. Het verbetert je stabiliteit

Wat voor activiteit je ook doet, een sterke torso helpt je stevig overeind te blijven. Of je nu aan het sporten, werken, dansen of elke andere dagelijkse activiteit aan het doen bent. Als je een zwakke core hebt verhoog je daarmee automatisch je risico op blessures en rugklachten.

4. Het beschermt je organen

Zoals we allemaal weten zijn je organen de onderdelen van je lichaam die ervoor zorgen dat we blijven functioneren. Een sterke core zorgt ervoor dat je organen veilig zijn. Organen als je lever, je nieren en je milt zitten allemaal achter je buikwand. Deze buikwand, bestaande uit spieren, werkt als een schild voor je organen. Dus hoe sterker je core (buikspieren), hoe beter beschermd tegen schade van buitenaf.

5. Het maakt je dagelijks leven makkelijker

Je core is de basis van alle bewegingen die je dagelijks maakt. Dus hoe sterker je core is, hoe makkelijker het is om dagelijkse bezigheden uit te voeren. Denk aan het oprapen van dingen op de grond, lang achter elkaar staan of het doen van huishoudelijke klusjes. Al deze dingen worden makkelijker met een sterke core.

6. Het kan pijn verminderen en voorkomen

Nog een groot voordeel van een sterke core? Je voelt je over het algemeen een stuk beter. Elke pijn die je misschien zou hebben wordt er minder door, het steunt je onderrug en het verrecht je rug.

7. Het geeft je meer kracht

Als het op trainen neerkomt, is een sterke core nooit een slecht idee. Je core is de krachtpatser van al je bewegingen, dus als je deze spiergroep traint zul je beter kunnen presteren bij alle sporten. Het slaan met een tennis racket, het tillen van gewichten of het zwemmen van baantjes, al deze dingen zullen je makkelijker af gaan.

8. Het houdt je langer in vorm

Een sterke core is belangrijk voor je hele leven. Je blijft erdoor in balans en het geeft je een rechte houding. Dit zorgt ervoor dat je minder snel zal vallen en minder pijn aan je rug zal hebben. Hierdoor blijf je de rest van je leven mobiel.