In dit artikel een yin yoga houding onder de aandacht en de naam heb je vast wel eens voorbij horen komen: de zwaan of slapende zwaan. Het klinkt bijna als een sprookje, met de nadruk op bijna, want naast alle voordelen van deze houding kan hij best pittig aanvoelen. Belangrijk is dus vooral het voelen. Doe jezelf nooit pijn, ga niet over grenzen, maar accepteer de houding die je lichaam op dit moment toelaat. Je lichaam verandert van moment tot moment.

De voordelen van Swan & Sleeping Swan op een rijtje

  • Het opent op een gezonde en krachtige manier het heupgebied
  • Een sterke externe rotatie in de voorste heup
  • Het geeft de quadricep en de heupflexor van je achterste been een fijne stretch
  • Er is aandacht voor de IT band in het voorste been. De IT band loopt aan de zijkant van je bovenbeen door naar je grote bilspier. Het ontvangt in de Swan/Sleeping Swan een stretch.
  • En last but not least, een gezonde bloedtoevoer rondom je intieme zone. En hoewel dit vaak een wat gevoeliger onderwerp is, is je seksualiteit de basis. Het is het gebied van jouw creativiteit.

Belangrijk om te weten over Swan/Sleeping Swam

Wees extra voorzichtig met deze houding wanneer je vaak last hebt van je knieën. Zorg ervoor dat de druk nooit te groot wordt in de houding. Daarnaast kunnen stijve heupen ervoor zorgen dat in deze houding juist alle aandacht naar je heupen gaat.  Wanneer je je niet comfortabel voelt in deze houding probeer dan het een en ander uit. Je hoeft zeker niet te voldoen aan het plaatje. Ieder lichaam is anders. Het kan dus zijn dat deze houding helemaal niet voor je is weggelegd.
Pijn betekent altijd nee.

Swan/Sleeping Swan

Breng vanuit handen en knieën of een downdog je rechterknie diagonaal naar voren. Zodat je rechtervoet ongeveer ter hoogte van je linkerheup ligt. Je kan je rechtervoet langzaam iets naar boven verplaatsen zodat je kuit parallel aan de voorkant van je mat komt te liggen. Je voelt zelf precies aan hoever je je rechtervoet omhoog kan bewegen.

Foto: Health Spectra

Wieg langzaam wat heen en weer en plaats je vinger toppen aan de mat voor de Swan. Wanneer de Swan voor jouw een comfortabele houding is loop je langzaam je handen naar voren en breng je je bovenlichaam in de richting van je mat. Word je bewust van je lichaam in deze houding. Door je bovenlichaam naar links of juist naar rechts te verplaatsen kan je de stretch op of af bouwen. Volg gedurende 2 tot 5 minuten je natuurlijke ademhaling en richt je op de sensaties die je voelt. Kom langzaam terug uit de houding en neem voor een minuut een houding aan waar je lichaam om vaagt. Vervolgens wissel je van kant.

Geniet mooie zwaan 😉


Meer yoga?  Deze yoga oefeningen zorgen voor een vrij gevoel in je eigen lichaam.

(Volg onze yogi Lesley ook op  Instagram en Facebook!)