Niet iedereen komt ’s ochtends even makkelijk zijn bed uit. Telefoon erbij pakken, nog een keer omdraaien, en uiteindelijk ben je alweer bijna te laat. Tijd voor een nieuwe ochtendroutine dus! Begin je dag met een beetje beweging, zodat je fris en fruitig ertegenaan kan. Dit zijn de voordelen van een work-out in de ochtend:

 

1. Je slaapt ’s nachts beter

Het klinkt misschien raar dat ’s ochtends sporten een voordeel heeft voor ’s nachts. Toch is het zo! Doordat je ’s ochtends sport, heb je aan het eind van de dag een gezonde vermoeidheid door de energie die je bij het sporten al verbruikt hebt. Daardoor kom je beter in slaap.  Sowieso kun je wat dat betreft beter ’s ochtends sporten dan ’s avonds. Sporten is namelijk een vorm van stress voor je lichaam en de natuurlijke reactie daarop is het laten vrijkomen van adrenaline. Dat zorgt er dan weer voor dat je actief wordt en wakker blijft. Dat kun je beter niet in je systeem hebben als je wilt gaan slapen, maar wel in de ochtend.

2. Het is goed voor je productiviteit en concentratievermogen

Beweging kost niet alleen energie, het geeft ons ook veel energie! Door met een work-out je hart even goed te laten werken in de ochtend breng je je lichaam op gang. Door in de ochtend te sporten, kun je je de rest van de dag beter concentreren. Je bent daardoor productiever op je werk en de kans dat je taken in huis uit de weg gaat, wordt kleiner. Daardoor wordt je omgeving ook nog eens meer opgeruimd. Sterker nog, een work-out zou nog wel eens beter kunnen helpen met wakker worden dan een kop koffie in de ochtend!

waarom 's morgens sporten

3. Het zorgt voor een sneller metabolisme

Ons metabolisme zorgt ervoor dat wij energie hebben door voedsel en reserves om te zetten. Na een work-out verbrand je lichaam meer calorieën n dan normaal in rust, wat een voordeel is bij de maaltijden na het sporten. Door je dag te beginnen met een work-out haal je daar dus een voordeel uit, want ’s avonds heb je er niet zoveel aan dat je lichaam voedsel beter en sneller verwerkt.

4. Er zijn voordelen voor je mentale gezondheid

Sporten is een van de beste manieren om van je stress af te komen. Als je beweegt, komt er endorfine vrij in je brein, een gelukshormoon. Het zorgt er ook voor dat je minder last heb van angstige gedachten. Uiteindelijk zorgt beweging in de ochtend ervoor dat je de dag positief begint. Je voelt je voldaan omdat je gesport hebt en bent daardoor optimistischer voor de rest van de dag.

5. Je creëert een routine

Door in de ochtend te sporten creëer je een routine waarbij je de dag goed begint. Het kan in het begin even wennen zijn, maar uiteindelijk kom je makkelijker je bed uit en door de beweging ben je gelijk goed wakker. Op langere termijn is kans dat je ’s avonds je work-out skipt omdat je te moe bent groter dan in de ochtend. Aan het begin van de dag sporten is uiteindelijk dus beter vol te houden en zorgt voor een gestructureerd begin van de dag.

Ben je al overtuigd? Met deze 6 minuten durende routine voor in de ochtend blijf je fit.