Een HIIT (High Intensity Interval Training) work-out kan – de naam verraad het al – best intens zijn. Als beginnende sporter zie je er daarom misschien ook tegenop om een poging te wagen. Daarom kun je het beste makkelijk beginnen. Bijvoorbeeld met deze beginner work-out die maar tien minuten duurt. Daarmee kom je erachter of je het leuk vindt en misschien een stapje verder kunt gaan. Probeer het dus maar uit!

Welke oefeningen vindt je in deze video?

De work-out duurt in totaal 10 minuten en heeft een uitleg per oefening. Het handige daaraan is dat je gewoon mee kunt doen met de video. Je begint met “touwtjespringen”. Daarvoor kun je een echt touw gebruiken, maar ook doen alsof. Je doet dat voor 30 seconden, gevolgd door 30 seconden rust. De volgende oefening is 30 seconden push-ups op je knieën. Kan je makkelijk een push-up doen? Dan kan je het ook gewoon op je tenen doen. Het doel van HIIT is om tijdens de oefeningen zoveel inspanning te leveren als je kunt.

De derde oefening zijn zogenaamde “speed skater pull downs”. Je stapt van het ene op het andere been, zoals je doet wanneer je schaatst. Ondertussen breng je je armen steeds omhoog en weer naar beneden, met je ellebogen naar achter. Vervolgens neem je weer 30 seconden rust. Het beste kun je aan actieve rust doen: je blijft niet stilstaan en gaat ook niet zitten,  maar spant je ook niet in.

Nu zijn de lunges aan de beurt. Zet je voeten op heupbreedte en stap naar voren met één voet. Buig je knieën terwijl je jezelf naar de grond laat zakken, tot je achterste knie een rechte hoek is. Kom daarna rustig weer omhoog. De volgende oefening is een step-out burpee. Die is net iets makkelijker dan een normale burpee. Je buigt voorover, zet je handen op de mat en strekt een voor een je benen naar achter. Daarna breng je ze weer naar voren en ga je weer rechter staan.

Nu heb je alle oefeningen een keer gedaan en weet je hoe ze moeten. En je bent al halverwege je work-out! Door alle oefeningen nog een keer te herhalen, steeds voor 30 seconden gevolgd door 30 seconden rust, kom je aan je tien minuten.

Bekijk hier de video: