Kilometers rennen zonder een bestemming als doel. Waarschijnlijk kennen we het allemaal! Hardlopen in de sportschool, bloed, zweet en tranen en happen naar adem: cardio. We weten dat het nodig is om onze conditie up-to-date te houden, maar op de een of andere manier blijkt dit niet onze favoriet. Toch hoeft cardio niet saai te zijn; deze oefeningen zullen dit bewijzen.

Wat verstaan we eigenlijk onder cardio?

Cardio is eigenlijk alles waarvan je hart sneller gaat kloppen. Oké, bijna alles. Cardio helpt je gewicht te verliezen, hartaandoeningen te verkleinen en ook verlaagd het je stresslevel. Het is misschien minder leuk, maar dus wel heel erg goed voor je. Middels onderstaande oefeningen maak je het wat minder saai en eenduidig voor jezelf.

1. H.I.I.T

H.I.I.T staat voor: Hoge intensiteit intervaltraining. Met deze manier van cardio kun je het meeste uit je tijd halen. Het is ideaal voor het verbranden van vet en het opbouwen van spieren door middel van korte, intense oefeningen. Je blijft energie verbranden, zelfs nadat je de sportschool verlaten hebt. Je verbrandt niet alleen heel erg veel calorieën, maar je verbetert ook je stofwisseling en zorgt voor de opbouw van je spieren. Tip: wanneer je tijdens je training nog normaal kunt praten, moet je een tijdje bijzetten haha.

2. Sprinten

Is je doel ‘vet verbranden’ dan is sprinten een goede training. Je verbrandt namelijk sneller vet wanneer je sprint in plaats van jogt. Ook helpt sprinten voor de opbouw van je spieren. Zowel voor buiten sporten, als binnen sporten hebben wij twee trainingstips.

Trap

 1. 1e set: een verdieping naar beneden en weer omhoog
 2. 2e set: twee verdiepingen naar beneden en weer omhoog
 3. 3e set: drie verdiepingen naar beneden en weer omhoog
 4. 4e set: vier verdiepingen naar beneden en weer omhoog
 5. etc.

Buiten

 1. 100 meter sprinten
 2. Jog daarna terug naar de startlijn
 3. Herhaal dit tien keer

3. Barbell bewegingen

Als sporter heb je vaak eerder zin om gewichten op te pakken, dan om je hardloopschoenen aan te trekken. Maar probeer die gewichten eens te combineren met cardio, door verschillende bewegingen uit te voeren zonder de barbell op de grond te leggen. Je kunt bijvoorbeeld thrusters (een squat om vervolgens de barbell boven je hoofd te tillen) combineren met touwtjespringen. Lees hiervoor de volgende work-out:

Thrusters combineren met touwtjespringen

 1. 10 thrusters (ongeveer 45 kilo)
 2. 70 keer touwtjespringen
 3. En dit dit tien rondes lang

4. Death by burpees

Om je spieren op te bouwen, heb je geen uitrusting nodig. Burpees, squat jumps, split, jumps en mountain climbers zijn allemaal voorbeelden van cardio oefeningen waar je niets anders voor nodig hebt. De training is ideaal, wanneer je een strakke planning hebt. Maak je klaar, want zo ziet de training eruit:

Burpee, burpee en nog eens burpee

 1. 1e minuut: 2 burpee
 2. 2e minuut: 3 burpees
 3. 3e minuut: 4 burpees
 4. 4e minuut: 5 burpees, etc.

Hou het minimaal vol tot de 20e minuut. Wordt het daarna te zwaar, dan mag je stoppen.

5. Touwtjespringen

We willen natuurlijk allemaal zo goed kunnen touwtjespringen zoals boksers dit altijd doen. Wat is het geheim? Gewoon heel erg veel oefenen. Wanneer je dagelijks tien minuten touwtjespringt is jouw cardio training voor die dag eigenlijk al voltooid. Het is waarschijnlijk een stuk pittiger dan je verwacht

 

Je spieren worden extra goed getriggerd wanneer je elke weer verschillende soorten cardio oefeningen combineert. Je zult op deze manier dus meer verbranden. En oké vooruit; hardlopen mag er hier ook een van zijn.