Elke echte foodie weet dat je tomaten eigenlijk alleen moet eten tijdens het tomaten-seizoen (juni-oktober). De rode-vrucht barst dan van de smaak met een perfecte combinatie tussen zoet en zuur. De normale supermarkt tomaten die je buiten het seizoen in de schappen vindt, zijn daarentegen altijd een beetje melig. Daarnaast hebben ze weinig smaak en met een bleke rode tint die gewoon schreeuwt: “Ik proef middelmatig!”
Onderzoek
Een stel wetenschappers van de universiteit van Florida walgden blijkbaar zo erg van deze middelmatige tomaat dat ze een studie begonnen – die recent nog is gepubliceerd in“Science”- om uit te zoeken welke chemische stoffen precies bij elkaar komen en welke samen dat perfect smakend stuk fruit creëren waar iedereen zo dol op is. (En ja, tomaten behoren tot de fruitsoort).
De onderzoekers ondervonden dat merendeel van de originele genetische eigenschappen van de tomaat, verloren zijn gegaan in de afgelopen 50 jaar. Telers “reproduceerden en manipuleerden” de tomaten. Hierdoor worden deze harder en roder, maar tast de smaak ook aan. Om deze reden moesten de wetenschapper helemaal terug naar de DNA van de tomaat om de specifieke eigenschappen van de smaak terug te vinden. Uiteindelijk hebben ze op deze manier de 5 meest belangrijke chemische stoffen gevonden. De stoffen die de tomaat zijn perfecte zoet-zure smaak geeft.
Terug in de supermarkt
“We proberen om de tomaten weer terug te brengen, naar hoe ze een eeuw geleden smaakten” Legt Harry Klee, professor van tuinbouw wetenschappen aan de UF uit. “We kunnen de smaak van supermarkt tomaat opmerkelijk verbeteren.”
De onderzoekers zijn nu dan ook bezig om de tomaten met hun volle en heerlijke smaak, te telen. Helaas duurt het wel ongeveer 4 jaar voordat de eerste in de winkel zouden kunnen liggen.