Als je besluit om gezonder te gaan leven, door bijvoorbeeld meer te sporten of gezonder te eten, zul je ongetwijfeld te maken krijgen met tegenslagen. Vooral wanneer je abrupt je levensstijl omgooit kan het lastig zijn om dit vol te houden. Het is belangrijk om jezelf te blijven motiveren en realistische veranderingen te maken, de onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

1. Stel doelen op korte termijn

Sommige mensen presteren nou eenmaal beter onder tijdsdruk, en dit kan ook zo zijn wanneer je een termijn voor het bereiken van je beoogde doelen stelt. Als je doelen voor jezelf op korte termijn stelt zie je ook sneller resultaat, en dit is een goede bron van motivatie. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om vijf keer per week naar de sportschool gaan, terwijl je er normaal gesproken nooit komt, is de kans groot dat je dit op korte termijn niet volhoudt. Bouw daarom de veranderingen in je levensstijl langzaam op, om zo geleidelijker naar je einddoel toe te werken.

2. Denk na over wat je motiveert

Als je de discipline dreigt te verliezen om je gezonde levensstijl vast te houden, helpt het om na te denken over de algehele reden dat je dit bent gaan doen. Wil je bijvoorbeeld een aantal kilo’s afvallen? Of je algehele gezondheid verbeteren? Schrijf het op papier voor jezelf, zo heb je altijd een reminder als je het even niet meer ziet zitten.

3. Creëer de juist omgeving

Als je een gezonde levensstijl wilt creëren is het ook belangrijk om ‘slechte’ opties uit je directe omgeving te verwijderen, zoals een la die gevuld is met snoep of koekjes. Door gezondere opties beschikbaar te stellen, zoals een bak met fruit op tafel, zul je ook eerder de juist beslissingen nemen.

4. Kijk naar alternatieven

Als je elke avond een bak ijs eet, zal het lastiger zijn om daar helemaal mee te stoppen, omdat het onderdeel is geworden van je gewoonten. Een groot deel hiervan draait om comfort, en daarom is het belangrijk om een goed alternatief te vinden voor een slechte gewoonte. Op die manier is de stap een stuk kleiner.

5. Beloon je successen

Een van de belangrijkste manieren om je gedrag te veranderen is door jezelf te belonen. Denk dus na waar je blij van wordt, en verwen jezelf als je een doel hebt behaalt. Zie je bijvoorbeeld een mooie sport-outfit die je graag wilt bestellen? Wacht hier dan mee, totdat je enkele weken naar de sportschool bent geweest.

6. Betrek je vrienden en familie

Door je vrienden en familie te betrekken bij je nieuwe levensstijl krijgen ze hier begrip en bewondering voor. Daarnaast kan het ook erg helpen als je mensen om je heen hebt die ook gezonder willen leven (of dit al doen), zodat je hier motivatie uit haalt. Als je samen naar de sportschool gaat is de kans kleiner dat je een excuus vindt ;-).

7. Zie elke dag als een nieuwe kans

Focus je niet alleen op het eindresultaat, maar omarm het proces wat je doormaakt. Er zullen dagen zijn dat het wat minder gaat, maar als je te veel stil gaat staan bij mislukkingen of kleine successen is het waarschijnlijker dat je de hoop opgeeft. Begin elke dag met een schone lei!