Intermittent fasting is een effectieve manier om gezonder te eten. Dit doe je door een bepaald aantal uren van de dag niets te eten. Het is soms best lastig om dit te combineren met de verplichtingen en verantwoordelijkheden van het dagelijks leven. Wil je het graag uitproberen maar weet je niet hoe? Lees hier een aantal praktische tips voor intermittent fasting. 

Beginnen

Alle begin is moeilijk. Dat geldt natuurlijk ook voor beginnen met een nieuwe manier van eten. Zorg dat je je (online) goed hebt ingelezen. Lees bijvoorbeeld ervaringen van anderen zodat je weet waar je aan begint. Als je last hebt van een lage bloedsuikerspiegel of andere lichamelijke klachten hebt is het misschien ook een goed idee om te overleggen met je huisarts.

Schema

Zoals al eerder uitgelegd kies je bij intermittend fasting een bepaald gedeelte van de dag dat je eet, en juist niet eet. Er zijn hier heel veel verschillende schema’s voor en ieder schema heeft zijn voor en zijn nadelen. Lees ervaringen van anderen over bepaalde schema’s en bepaal wat het beste bij jouw past. Ben je net begonnen? Kies dan voor een klein ‘vast’ gedeelte in je dag en bouw dit langzaam op.

praktische tips voor intermittent fasting

Hydrateren

Zorg ervoor dat je tijdens je vastenperiode goed blijft drinken. Drink drankjes zonder calorieën zoals thee, water of water met een smaakje. Blijven drinken is belangrijk voor je gezondheid en zorgt ervoor dat je lichaam niet uitdroogt. Ook wordt je lichaam gereinigd doordat afvalstoffen je lichaam verlaten via je urine.

Als je eet…

Naast de vastenperiode heb je natuurlijk ook een groot gedeelte van de dag dat je wel mag eten. Zorg ervoor dat je dan vaak kleine hoeveelheden eet. Eet minimaal iedere drie uur. Neem ook de tijd voor je eten. Schrok het niet naar binnen maar eet langzaam en geniet ervan!

Plannen

Naast een schema is het niet alleen belangrijk dat je je plant wanneer je eet, maar ook wat je eet. Door vooraf na te denken en voor te bereiden wat je gaat eten zul je minder snel naar een ongezonde snack grijpen. Je kunt snacks ook gemakkelijk voorbereiden. Zo heb je altijd een gezonde snack in huis waar je naar kunt grijpen als je die reep chocola maar niet uit je hoofd kunt krijgen!

praktische tips voor intermittent fasting

Mealpreppen

Aansluitend bij het vorige punt, is mealpreppen bijna essentieel als je aan intermittent fasting doet. Mealpreppen houdt in dat je van tevoren maaltijden maakt die makkelijk mee te nemen zijn. Zo hoef je niet iedere dag uren in de keuken te staan maar maak je in een keer meerdere maaltijden voor de komende week. Dit bespaard tijd in de ochtend en zorgt ervoor dat je altijd een gezonde maaltijd bij de hand hebt. Deze 5 recepten zijn bijvoorbeeld ideaal om te mealpreppen.

Wees niet te streng

Wees niet te streng voor jezelf. Dit klinkt niet als een praktische tip voor intermittent fasting maar is het absoluut wel! Het is belangrijk dat je dit echt als een manier van eten ziet. Je lichaam is hier echt niet van de een op de andere dag gewend aan, dat heeft tijd nodig. Als het een dag niet gelukt is het schema perfect te volgen, probeer je het de dag daarna gewoon opnieuw! Het is een manier van eten, geen strak regime waar je niet van af kunt wijken.

We hopen je met deze tips een beetje op weg te hebben geholpen. Volg je onze eerste tip op en ben je research aan het doen? Heel goed! Lees hier alles wat je moet weten over intermittent fasting en hier ontkrachten wij 6 mythes over intermittent fasting met wetenschap. Als deze tips niet genoeg voor je waren hebben we er hier nog eens 6 op een rij gezet.