Wellicht wel een van de lekkerste gerechten ooit verzonnen (thank you, Italianen): pizza. Maar probeer je je koolhydraten inname te verminderen omdat je graag wat kilos kwijt wil is dit een gerecht wat niet vaak voorkomt in je dieet. Maar wisten jullie dat er genoeg alternatieven zijn met gezonde pizzabodems die je kan blijven eten en tegelijkertijd gewoon blijft afvallen?

Eiwit bodem

Een gezonde pizzabodem is heus niet zo moeilijk om te maken als je denkt. Neem bijvoorbeeld dit recept van GritHealth waarbij het allemaal draait om eiwitten en verschillende specerijen. Eiwitten zitten ook nog eens boordevol proteïnen en alle negen essentiële aminozuren.

Voedingsfeiten (per portie): 166 calorieën, 0g koolhydraten, 33g proteïne, 0g vetten. 

Zoete aardappel bodem

Wat je hier allemaal voor nodig hebt is als volgt: zoete aardappel,  kokosmeel, tapoicazetmeel en wat specerijen voor wat bite. Zie hier het recept. Zoete aardappels zitten vol met vitamine A, C en B6 en ook vezels en kalium.

Voedingsfeiten (per portie): 96 calorieën, 18g koolhydraten, 1.5g proteïne, 2g vetten. 

Flatbread zonder meel

Nog een optie wat vooral heel populair is voor mensen die glutenvrij eten zijn pizzabodems gemaakt van haver, melk en specerijen. Dit recept helpt ook met het verlagen van je cholesterol en geeft een verzadigd gevoel.

Voedingsfeiten (per portie): 132 calorieën, 21g koolhydraten, 5.5g proteïnen, 3.5g vetten.

Amandel bodem

Volg jij de ketogeen dieet? Dan is de amandel pizzabodem recept wellicht wel het beste optie voor jou. Het recept bevat amandelmeel, mozzarella, roomkaas, eieren en specerijen.

Voedingsfeiten (per portie): 203 calorieën, 4g koolhydraten, 11g proteïnen, 17g vetten. 

Bloemkool bodem

Van alle alternatieven is dit misschien wel het meest bekende. Bloemkool zelf is een anti-ontstekingsgroente en heel laag in calorieën. De recept van The Domestic Greek bevat bloemkool, mozzarella, parmezaanse kaas en ei.

Voedingsfeiten (per portie): 77 calorieën, 4.5g koolhydraten, 7g proteïnen, 4.5g vetten.