Wie wil beginnen met een koolhydraatarm dieet wordt misschien tegengehouden door alle dingen die je niet mag eten. Er zijn namelijk een hele hoop voedingsmiddelen waar echt veel koolhydraten in zitten. Maar niet getreurd, veel dingen kun je ook vervangen door iets wat net zo lekker is, maar minder koolhydraten heeft.

Welke producten kun je door koolhydraatarme opties vervangen?

1. Broccoli en bloemkoolrijst vs gewone rijst

Eet je graag rijstgerechten? Rijst is van zichzelf vrij hoog in koolhydraten. Zeker wanneer je het vaak eet, is het een optie om eens te kijken naar andere opties. Broccoli of bloemkoolrijst is makkelijke zelf te maken met een rasp, maar ook gewoon te koop in de supermarkt.

2. Pasta van courgette vs gewone pasta

Pasta is natuurlijk lastig in een koolhydraatarm dieet. Jammer, want het zijn vaak makkelijke en lekkere maaltijden. Je kunt echter ook zelf spaghetti maken van courgette. Dat kan met een spiraalsnijder of door plakken te maken met een dunschiller en die in dunne repen te snijden. De plakken kun je ook gebruiken voor lasagne. Voor de afwisseling is aubergine daarvoor ook een optie. Courgette spaghetti is ook bij de meeste supermarkten verkrijgbaar.

gezonde koolhydraatarme vervangers

3. Pizza met bloemkoolbodem vs pizzadeeg

Deze ken je waarschijnlijk al wel: de bloemkoolbodem. Een bloemkoolbodem is stukken gezonder dan gewoon pizzadeeg. Er zijn kant en klare pizzabodems te koop bij de meeste winkels. Kom je bij een etentje met vrienden er echt niet onderuit om een pizza te bestellen? Dan is een bloemkoolbodem ook een goede keuze.

Een andere creatieve pizzabodem is een portobello champignon. Daarmee kun je heerlijke koolhydraatarme mini pizza’s maken.

4. Amandelmeel vs tarwemeel

Bak je graag, maar heb je geen idee hoe je iets koolhydraatarm bakt? Amandelmeel is een ideaal alternatief. Het is niet alleen gezonder en koolhydraatarm, maar ook nog eens glutenvrij. Amandelmeel wordt gewoon gemaakte van gemalen amandelen. Het nadeel is wel dat het vrij prijzig kan zijn, zeker in de supermarkt. Een andere optie is kokosmeel.

5. Amandelen of zonnebloempitten vs croutons

Soms zit het hem in de kleine dingen. Croutons bijvoorbeeld, die heerlijke blokjes brood in je salade. Probeer eens een handje fijngehakte amandelen of zonnebloempitten in plaats van croutons. Zo heb je de crunch, maar is het gezonder en koolhydraatarm.

zonnebloempitten salade koolhydraatarm ververvangen

6. Stevia vs suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof gemaakt van de bladeren van de plant honingkruid. Het heeft verschillende voordelen als vervanger van suiker en is koolhydraatarm. Er is wel een grens aan hoeveel stevia je binnen mag krijgen op een dag. De officiële grens ligt op 4 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Doordat stevia bijna 150 keer zoeter is dan suiker, kom je daar eigenlijk niet aan.

7. Zoete aardappel vs gewone aardappelen

Heb je echt heel veel zin in friet of gebakken aardappelen? Overweeg om in plaats van de oude vertrouwde pieper eens een zoete aardappel te eten. Hoewel het niet per se minder koolhydraten heeft, bevat het meer vezels en meer vitamines. Ook is heeft zoete aardappel minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Kun je de aardappelen echt niet weerstaan, ga dan dus voor zoete aardappelfriet uit de oven. Wil je toch echt koolhydraatarme friet eten? Probeer dan een keertje knolselderij.

8. Yoghurt met fruit vs gezoete (low-fat) yoghurt

Eet je graag fruityoghurt als ontbijt? Zeker wanneer je yoghurt met minder vet eet kan dat nadelig zijn voor je koolhydraatarme dieet. Dat soort yoghurt bevat vaak veel suiker om het gebrek aan smaak van het afwezige vet te compenseren. Je kunt dus beter gewone yoghurt eten en er vers of diepvries fruit bij doen.