Onze telefoon is vaak het eerste waar we naar grijpen als we ’s ochtends wakker worden. De kans is groot dat we hem voor het grootste gedeelte van de dag ook niet meer los laten. De toestroom aan berichten en informatie die we via onze mobiele apparaten ontvangen is oneindig. Ook al zijn mobieltjes handig en leveren ze soms plezier op, er zitten veel nadelen aan. Verstandig dus om eens wat afstand van onze telefoon te nemen. Waarom moeten we dat dan doen? We geven je vijf redenen.

1. Je hebt meer vrije tijd

Zonder dat je het door hebt, slokt je telefoon een onwijs groot gedeelte van je vrije tijd op. Daarnaast zorgt het ervoor dat je de vrije tijd die je hebt, niet echt vrij bent. Je kent het wel, je zit even op je bank of bed en opent social media op je telefoon. Voor je het door hebt zit je al twee uur lang op instagram te scrollen. Kostbare tijd die je nooit meer terug zult krijgen. Deze dingen zijn zonder telefoon niet aan de orde!

2. Je zal beter slapen

Door elke dag je telefoon te gebruiken en er langer dan 20 minuten op te zitten, zorgt dat er voor dat je korter slaapt. Ook verlaagt het de kwaliteit van de slaap die je nog wel krijgt, blijkt uit dit onderzoek. Ook is al langer bekend dat het blauwe licht van je telefoon er voor zorgt dat je minder goed slaapt. Vooral de uren voordat je gaat slapen, is het fataal voor je nachtrust als je veel achter een scherm zit. Ga dus beter altijd naar je slaapkamer zonder telefoon!

3. Betere balans tussen werk en privé

Vooral voor iedereen die thuis werkt, lijkt het onhaalbaar een juiste balans tussen werk en prive te behouden. Nu je keuken is veranderd in een kantoor, ga je sneller je werk afmaken in de uren waarin je eigenlijk vrij bent. Las daarom bijvoorbeeld in het weekend een dag in waar je volledig van je scherm wegblijft.  Zonder telefoon zul je namelijk niet op je vrije zaterdag of zondag even snel wat mails beantwoorden.

4. Je raakt minder gestresst

Als je telefoon telkens in je handen ligt, ben je ook continu verbonden met het nieuws. Dit kan nogal vermoeiend zijn, vooral in tijden waarin het nieuws is overspoeld door negatieve berichten. Zonder dat je er erg in hebt, heeft dit veel effect op je gemoedstoestand. Daarom is het goed op tijd een break te nemen van al deze overweldigende nieuwsberichten. Dan zul je het nieuws (zodra je weer online bent) ook beter aan kunnen.

5. Het helpt tegen je ‘tech neck’

Een tech neck? Daarmee bedoelen we het negatieve effect dat je smartphone heeft op je nek. Want geloof ons, dat heeft het. Doordat we voortdurend naar telefoons of laptops staren, is onze nek continu gekanteld. Dat is nog al belastend voor onze spieren. Een dagje zonder schermen geeft je nekspieren de kans om even te herstellen. Wanneer je bezig bent, doe dan ook meteen wat yoga oefeningen!

Ook lezen: Probeer eens een digitale detox