Vaak had ik er al over nagedacht. Een digidetox, maar toch stond daar een hele grote berg in de weg. Het zou lastig gaan worden want de hele wereld gebruikt nu eenmaal een telefoon. Een telefoon om met elkaar te communiceren of foto’s te delen. Toch ging er een knop om in mijn hoofd wat er totaal voor zorgde dat ik die telefoon niet belangrijk meer vond. Wil je weten wat dat was? Lees dan snel verder!

Wat houdt een digidetox in?

Een digitale detox betekent dat je er voor gaat zorgen dat die constante drang om ergens digitaal op te reageren afneemt. Om dit te bereiken is het van belang afstand te nemen van dat apparaat. Het zou het effect hebben dat jij je weer mentaal gezonder voelt. Veel mensen zijn tegenwoordig namelijk gestresst en laat die online wereld daar een grote rol in spelen.

‘Je moet letterlijk en figuurlijk de knop omzetten, maar hoe?’

Vertel, wat maakte dat jij die knop hebt omgezet? Heel simpel, het ging totaal niet expres maar in mijn haast vergat ik mijn telefoon thuis.

Eenmaal aangekomen bij het station om de trein naar Amsterdam te pakken kwam ik erachter. Even de treintijden checken voordat ik op het perron sta. Je kent het wel, jij doet dat toch ook? Het moment waarop je – je telefoon niet kan vinden geeft zowat een hartverzakking. En ja, ook dit herken jij vast wel!

Ik besloot maar gewoon aan te nemen dat hij nog thuis aan de oplader lag en geen gekke dingen te bedenken als…uit mijn broekzak of tas gevallen. Tja, dan maar ouderwets alle borden op het station nakijken wanneer mijn trein zou vertrekken of juist eventuele vertraging had.

‘Ik kan je vertellen, de knop moest om. Keuze had ik niet.’

Ik had geen keuze om weer om te keren en naar huis te fietsen. Op tijd op de redactie verschijnen vond ik vele malen belangrijker dan die stomme telefoon. Eenmaal dat ding vergeten, moet je die knop wel omzetten. Je kunt hem moeilijk weer terug toveren.

Zo begon mijn dag dus zonder telefoon. Ik besloot dan ook dat dit gelijk het begin was van mijn digitale detox. Even geen appjes beantwoorden, geen Instagram timeline doorscrollen en geen story’s bekijken van de welbekende influencers. Nee, even allemaal niet.

‘De eerste struggle was real.’

Het ging niet zonder enige slag of stoot zal ik je vertellen. De eerste struggle was real. Het tramsysteem waar je op kunt zien hoelaat er trams zouden aankomen was stuk. Ja hoor, precies op de dag dat ik hem juist net hard nodig had. Er zat niks anders op dan aan een wildvreemde te vragen of hij mijn tramtijden even wilde checken. Oké, het was niet lastig dit op te lossen maar stel er staat niemand? Wat dan?

‘De dag vorderde, daar was struggle nr 2…’

En ja hoor, daar was hij. Struggle nr 2. Je komt er gewoon niet onderuit, het is namelijk echt even afkicken. Om de haverklap doet je brein het weer zonder dat je het doorhebt. Er komt iets op in je hoofd en je moet en zal het even aan iemand mededelen via WhatsApp. Mijn hand ging dan ook steeds naar de plek op mijn bureau waar hij voorheen altijd lag. Natuurlijk lag hij daar niet op dezelfde plek en werd ik weer even op de feiten gedrukt. Je denkt vast…ben je verslaafd? Misschien maar doe jij het maar eens na en je zult zien dat het zeker niet gemakkelijk is.

‘Bijna was het tijd om huiswaarts te gaan!’

Tijd om naar huis te gaan en ik moet zeggen, de laatste uren raakte ik er volledig aan gewend. Dat leven zonder enige interactie via Sociale Media. Die drang, die ze omschrijven bij telefoongebruikers, om iemand te beantwoorden of te berichten was weg. In mijn ogen wist ik het nu zeker. Dit ga ik nog een dag of twee volhouden, wel met de telefoon in mijn tas op vliegtuigmodus.

Laten we namelijk wel eerlijk zijn, zonder telefoon voel je jezelf gewoon leeg. Het is ook een middel om in nood een persoon te kunnen bereiken. Het geeft een soort extra gevoel van veiligheid.

‘Zo gezegd zo gedaan, het eindresultaat van mijn 3-daagse digidetox.’

Het was de eerste dag zwaar maar de tweede dag ben je volledig gewend en de derde dag hecht je er zelfs bijna geen waarde meer aan. Het resultaat was dan ook dat ik:

  1. Minder de neiging had om continue iets te moeten checken
  2. Totaal gefocust kon zijn op 1 taak
  3. Een véél opgeruimder hoofd had
  4. Merkte dat ik veel vaker een sociaal gesprek voerde
  5. Minder het gevoel had in een ‘digitale sociale bubbel’ te leven
  6. Geen gevoel had van het missen van content dat de hele dag wordt gedeeld
  7. Meer om mij heen keek. Zo kon ik mijn werkdag even rustig doornemen in mijn hoofd terwijl ik uit het raam van de trein staarde. De mensen om mij heen waren in ieder geval te druk met het ‘digitale leven’.

Echt waar, al deze punten ga jij ook ervaren wanneer je deze stap zet. Durf jij het aan?

Bekijk ook

Ik deed een digidetox én dit vond ik ervan

Tips: hoe fotografeer je het beste je eten

Ik deed een digidetox én dit vond ik ervan

Een minimalistisch leven geeft rust in het hoofd