Of je nou veel whatsapp, facebook, twitter of je e-mail veel gebruikt, onze tijd brengen we door achter verschillende beeldschermen. Kan je je nog herinneren dat je voor het laatst uiteten bent geweest zonder even op je telefoon hebt gekeken? Er heerst een constante drang op te reageren en alles te zien. Ben je nou echt zo verslaafd aan je telefoon en kan je echt niet zonder? Probeer eens een keer een Digitale Detox. Het brengt je concentratie en energie weer op een gezond level.


Digitale Detox

Digitale Detox is een nieuwe ‘hype’. Bij een digitale detox gaat het niet alleen om het detoxen van afvalstoffen in je lichaam, maar ook om het afkicken van een ander gif: Afhankelijkheid van digitale apparaten en media. Het draait om het loskomen van je beeldscherm. Je gaat je leven weer zelf leiden, in plaats van het laten leiden door ieder piepje van je telefoon.

Creëer zones

De scheiding tussen privé en professioneel wordt steeds kleiner. Daarom is het belangrijk dat je zones maakt waar je niet online hoeft te zijn voor jezelf. Denk hierbij aan je bed of auto. Slaap niet naast je telefoon, maar koop een gewone wekker. Het is toch best raar dat we als aller eerst op onze telefoon kijken als we wakker worden, terwijl we eigenlijk onze geliefden als eerst moeten zien!? Door naast je telefoon te slapen gaan je hersenen je slaapkamer zien als een zone waar je actief moet zijn, en je ziet het dus niet als een plek om te rusten.

Ochtend routine

Pas je ochtendroutine aan. In plaats van het checken van je e-mail of social media, moet je jezelf rust even om te ontwaken zonder al die prikkels. Dit zal zorgen voor rust in je hoofd en het geeft veel minder stress. Ook kun je beter je notificaties van je social media uitzetten. Iedere pop up op je telefoon, zorgt ervoor dat je wordt afgeleid van je werk.

Kleine stapjes zijn oké!

Nee, het zal je echt niet helpen om ineens helemaal te stoppen met social media gebruiken. Je moet het doen in kleine stapjes. Geef jezelf de tijd om eraan te wennen. Stel een realistisch doel zoals, in je slaapkamer geen social media gebruiken of na 10 uur geen telefoon meer.


Lees ook:

Zo creëer jij het perfecte bad moment om even tot rust te komen!

8 tips om meer rust in je hoofd te creëren

Verbeter je nachtrust; de effecten van Melatonine