Voor de een is spierpijn hèt bewijs van een goede training, terwijl de ander opziet tegen iedere trap die ‘de day after’ beklommen moet worden. We legden je eerder al uit waarom je nou eigenlijk spierpijn hebt, en dat gember je kan helpen van je spierpijn af te komen. In dit artikel vertellen we je 5 manieren om sneller van je spierpijn af te komen!

1. Bewegen

Ja, precies wat je niet wilde horen dus. Ook al voelt het misschien alsof iedere spier in je lichaam schreeuwt om stil te blijven zitten helpt lichte beweging echt tegen spierpijn. Dit komt doordat je door je te bewegen je bloed wordt rondgepompt en je spieren daardoor de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan een rondje wandelen of fietsen. Wil je liever krachtoefeningen doen? Laat de gewichten dan liggen en gebruik alleen je eigen lichaamsgewicht.

2.Water drinken

Wanneer je van je spierpijn af wilt komen is water je beste vriend. Terwijl je spieren zich herstellen scheiden ze afvalstoffen af. Die afvalstoffen zorgen ervoor dat je spierpijn ervaart. Door genoeg water te drinken worden de afvalstoffen sneller afgevoerd en zullen je spieren zich sneller kunnen herstellen.

3. Genoeg proteïne eten

Proteïnen of eiwitten zijn dé bouwstoffen die zorgen voor de opbouw en het onderhoud van je spieren. Daarom speelt het een belangrijke rol in het herstel van je spieren. Veel mensen maken gebruik van proteïneshakes om eiwitten binnen te krijgen, maar er zijn ook andere (lekkerdere) alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan deze heerlijke proteïne muffins of begin je dag goed met deze homemade proteïne smoothie.

4. Rekken en strekken

Voor je workout een goede warming up en wat rek en strek oefeningen doen zal ervoor zorgen dat je minder last hebt van spierpijn de dagen er na. Maar ook als je eenmaal spierpijn hebt kan een goede rek en streksessie je pijn verlichten. Door lichte stretchoefeningen te doen, voelen je spieren minder stijf aan en zul je minder last hebben van je spierpijn. Stretchoefeningen kun je altijd en overal doen, zoals deze 5 stretchoefeningen voor tijdens je werk.

5. Koelen of verhitten

De wetenschap is het er nog niet over eens wat de ‘juiste’ manier is om je spierpijn te verlichten. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat het beste voelt voor jou! Ijs kan zwellingen tegengaan die soms voor kunnen komen bij extreme spierpijn, terwijl hitte de spanning en pijnsignalen van je spieren kan verlichten.

We hopen dat deze 5 manieren je pijn een beetje kunnen verlichten. Hang in there, het gaat vanzelf weer over!