Werk jij op een kantoor, en zit je lang achter een bureau? Dan kunnen je spieren soms behoorlijk stijf worden. Je kan dan pijn ervaren in je nek, je schouders en je rug. Niet alleen is het bevordelijk om even te rekken en strekken om spierpijn te voorkomen, ook is stretchen goed om de doorbloeding en concentratie te bevorderen. Als de enige beweging die jij krijgt de tripjes van en naar het toilet zijn, is het een goed idee om deze 5 stretchoefeningen tijdens een werkdag te proberen.


1. Enkels en polsen losdraaien

Deze stretch kan je makkelijk uitvoeren achter je bureau. Je hoeft er namelijk alleen maar even je enkels los te draaien. Draai met je enkels rondjes: eerst tien keer naar rechts, vervolgens tien keer naar links. Dit kan je ook toepassen op je armen, door je polsen even los te draaien. Het is een oefening die misschien simpel lijkt, maar heeft veel effect als je hem regelmatig uitvoert. Zeker extra fijn als je veel moet typen, en als je voor een lange periode stilzit.

2. Schouders ontspannen en borst openen

Ook deze oefening kan je makkelijk zittend doen. Plaats je handen op je schouders, houd je armen naast je en draai vervolgens rondjes met je ellebogen. Tien keer naar binnen, en dan tien keer naar buiten. Zo draai je niet alleen je schouders naar achter en verbeter je je houding, ook open je zo de spieren van je borstkas. Een variatie hierop is hetzelfde doen met uitgestrekte armen, zodat je nog meer spieren uitrekt.

3. Twist je ruggengraat

Als je de hele tijd voorover gebogen zit, bijvoorbeeld over een laptop, is dit een fijne stretch om je rugspieren goed uit te rekken. Ook dit kan je gemakkelijk in je bureaustoel doen. Ga rechtop zitten en plaats je linkerhand over je rechterdijbeen. Je andere hand zet je achter je neer. Zo maak je een voorzichtige twistende beweging. Vervolgens draai je langzaam naar rechts, zodat je nu naar achteren kijkt. Ga vervolgens weer recht zitten en doe hetzelfde aan de andere kant. Herhaal zo’n 5 keer.

4. Stretch de benen en heupen

Ook deze stretch kan je perfect tussen het werken door uitvoeren, omdat je ook hiervoor niet van je stoel af hoeft te gaan. Leg je ene been over het andere: de buitenkant van je enkel op het dijbeen van het andere been, waardoor het been dat bovenop ligt een soort 90 graden hoek maakt. Dit is een heerlijke stretch om je benen en je heupen even goed te stretchen. Als je wat extra inspanning wilt, kan je ervoor kiezen om naar voren te leunen met je bovenlichaam voor een extra fijne stretch.

5. Rek je bovenlichaam uit

Krijg jij vaak stijve spieren in de loop van de werkdag? Dan is deze stretch ideaal voor jou. Het beste kan je deze oefening staand uitvoeren, dus perfect als je bij de koffieautomaat staat en je cappuccino in de maak is, of als je bij het toilet staat. Ga staan met je benen wat wijder dan schouderbreedte. Strek je armen boven je hoofd en pak je handen vast. Leun dan voorzichtig naar rechts. Als het goed is voor je nu de stretch in je rug en tussen je ribspieren aan de zijkant van je buik. Kom weer rustig naar boven, en rek je vervolgens uit naar links. Herhaal dit zo’n tien keer.

Zie ook

5 x stretchoefeningen voor tijdens het werk

10 simpele manieren om spontane stress te verzachten op het werk

5 x stretchoefeningen voor tijdens het werk

4x yoga en ademhalingsoefeningen voor op kantoor

5 x stretchoefeningen voor tijdens het werk

Dit simpele trucje boost je humeur op kantoor!