Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar fotofobie is een intolerantie voor licht. Sommige mensen ervaren alleen ongemak bij fel licht, terwijl anderen in extreme gevallen geen enkele vorm van licht kunnen verdragen. Deze intolerantie kan gelden voor zonlicht, Tl-licht, gloeilampen of vlammen van kaarsen.
Sommige mensen hebben de neiging om hun ogen te sluiten of scheel te kijken als de licht intensiteit te sterk is. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand overgevoelig voor licht kan zijn. Fotofobie komt voor onder alle leeftijden en is een symptoom, dus geen ziekte of aandoening.
Symptomen van Fotofobie
Er zijn een paar duidelijke symptomen waaraan je herkent dat de lichtgevoeligheid is toegenomen, zoals:
- Ongemak
- Noodzaak om de ogen te sluiten
- Noodzaak om scheel te kijken
- Brandend gevoel
- Overmatig tranen
In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat er geen sprake is van de bovenstaande symptomen behalve de gevoeligheid voor licht zelf. Het kan zijn dat iemand op de ene dag nergens last van heeft terwijl de volgende dag de gevoeligheid voor licht weer zeer groot is. Ieder individu is uniek en ervaart verschillende symptomen. De symptomen hangen af van de onderliggende oorzaak.
Oorzaken van Fotofobie
Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kunnen lijden aan fotofobie of gevoeligheid voor licht. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een infectie of ontsteking die de ogen irriteert, dit kan voor fotofobie zorgen. Ook kan fotofobie een symptoom zijn van een onderliggende ziekte zoals een virale ziekte, ernstige hoofdpijn of migraine.
Ook kan de oogkleur van iemand invloed hebben op de lichtgevoeligheid. Mensen met lichter gekleurde ogen ervaren verschillende niveaus van gevoeligheid voor licht dan mensen met donker gekleurde ogen. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn het ontbreken van pigment in de ogen van mensen met lichter gekleurde ogen. Als mensen dus donkere ogen hebben, wat het gevolg is van meer pigment, dan zou dit een verklaring kunnen zijn voor het feit dat deze mensen een andere lichtgevoeligheid hebben dan de mensen met lichte ogen.
Soms gaat fotofobie ook samen met andere problemen, enkele voorbeelden hiervan zijn: botulisme, conjunctivitis en iritis. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn:
- Schaafwonden op hoornvlies
- Een vrijstaand netvlies
- Irritatie van contactlenzen
- Zonnebrand
- Chirurgie aan het oog
- Medicijnen, in het bijzonder: belladonna, kinine, tetracycline en doxycycline.
Behandeling voor Fotofobie
De beste behandelingsmethode om het ongemak van fotofobie te verlichten is het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Als de onderliggende oorzaak wordt behandelt daalt de gevoeligheid voor licht en dus verdwijnt de fotofobie. Daarnaast kan het ook zijn dat je van nature gevoelig bent voor licht, dan kan het combineren van een zonnebril met UV-bescherming, gerande hoeden of het vermijden van fel licht de enige oplossing voor je zijn. Het is in alle gevallen verstandig om jouw huisarts of oogarts te informeren over de problemen die je hebt met de gevoeligheid voor licht, zodat zij je advies kunnen geven over een eventuele behandeling die voor jou zal werken.