Een appeltje voor de dorst is altijd goed. Fruit is natuurlijk sowieso lekker gezond, maar een appel is misschien wel het populairste stuk fruit. Het is makkelijk mee te nemen en op te eten en lekker door je yoghurt, met een snufje kaneel of als basis voor je overnight oats. Wil jij weten hoe gezond appels echt zijn? Lees hier 5 gezondheidsvoordelen van appels op een rij. 

1. Appels kunnen helpen bij afvallen

Doordat appels boordevol vezels en water zitten, zijn ze lekker vullend. Hierdoor is een appel een ideale snack als je af wil vallen. Een appel is een gezonde snack die je trek in een ongezond tussendoortje snel kan onderdrukken. Uit meerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat mensen die af willen vallen en appels als tussendoortje eten, meer afvallen dan mensen die andere tussendoortjes met dezelfde hoeveelheid vezels en calorieën eten.

2. Appels eten zorgt voor minder kans op diabetes

Uit onderzoek is gebleken dat het eten van een appel per dag de kans op diabetes type 2 verminderd. Maar om van dit gezondheidsvoordeel van appels kun je ook profiteren als je niet dagelijks een appel eet. Een paar per week bleek de kans op diabetes ook al te verminderen.

3. Appels zijn voedzaam

Als je een middelgrote appel hebt gegeten, heb je al driekwart van je dagelijkse hoeveelheid aanbevolen fruit op! Appels zijn een bron van vitamine C, K en kalium. De meeste gezonde voedingsstoffen zitten in de schil. Een geschild appeltje is dus net even wat minder gezond dan wanneer je de schil er lekker aan laat zitten! Bovendien wordt een geschilde appel sneller bruin in bijvoorbeeld een lunchtrommel.

appels gezond

4. Appels zijn goed voor je hart

Appels zijn gezond omdat ze de gezondheid van je hart ondersteunen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat appels bijna net zo effectief werken als medicijnen die je cholesterol verlagen. Bovendien verklein je de kans op het krijgen van een beroerte door het eten van fruit met wit vruchtvlees. Dus niet alleen appels maar ook peren verkleinen deze kans met 9% bij elke 25 gram die je ervan binnenkrijgt.

5. Appels kunnen tegen astma helpen

Heb jij last van astma? Dan zijn appels vanaf nu je beste vriend. Dit komt door stofjes in appel die de kans op ontstekingen in je lichaam tegengaan. Deze stofjes, flavanoïden geheten, zorgen er bovendien voor dat je immuunsysteem wordt ondersteunt. Dit blijkt allemaal uit dit wetenschappelijke onderzoek.

Dus misschien klopt het echt: an apple a day keeps the doctor away. Op zoek naar inspiratie voor recepten met dit gezonde stuk fruit? Appel is heerlijk in zomerse salades zoals deze New Yorkse Waldorf salade, maar natuurlijk ook in een klassieke appeltaart.