Herken je dit, te lang bankhangen, roken of ieder weekend teveel alcohol drinken. Dit zijn een paar voorbeelden van slechte gewoontes en als dit eenmaal in je routine zit dan is dat lastig om eruit te krijgen. Door bewust te worden wat je dagelijks doet, is het begin om die slechte gewoontes te veranderen. Hieronder hebben we een aantal stappen die jou kunnen helpen om van “slechte” weer goede gewoontes te maken.

De gewoonte doorbreken moet je zelf willen

Om te veranderen heb je één optie en dat is, de gewoonte doorbreken. Het is belangrijk dat je de wil hebt om die “slechte gewoontes” te stoppen. Hoe gemotiveerder jij bent, hoe positiever effect het heeft.

Schrijf op waarom het jou een beter mens kan maken

Om uit de cirkel van negativiteit te stappen, kan het helpen om alle punten op te schrijven waarom jij er een beter mens van wordt als je stopt met al die slechte gewoontes. Hang het ergens op in huis waar jij het vaak kan zien. Dit is een hulpmiddel om vervolgens betere keuzes te maken.

Geef vooral niet op

Zomaar loskomen van slechte gewoontes is niet makkelijk. Je bent gewend om bepaalde dingen te doen op jouw manier. Slechte gewoontes doorbreken kan niet in een keer, doe dit stap voor stap. Stop vooral niet na een week of twee, het duurt namelijk even voordat goede gewoontes in je dagelijkse ritme komen.

De volledige verantwoordelijkheid ligt bij jezelf

Probeer de controle over je eigen leven te krijgen. Niemand bewandelt jouw pad, dat doe je namelijk helemaal zelf. Jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt en dus ook voor je gewoontes. Wil je meer positiviteit creëren in je leven, dan is het handig om te kijken wat het precies is dat dit tegenhoudt. Haal dat vervolgens weg om plaats te maken voor goede gewoontes.