In bed liggen en je telefoon checken is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar wist je dat het gebruik van je telefoon in bed slecht kan zijn voor je gezondheid? Hieronder bespreken we waarom het gebruik van je telefoon in bed een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid en hoe je dit kunt voorkomen. Het is namelijk een zeer slechte gewoonte.

De negatieve gevolgen van een smartphone op je gezondheid

1. Slaapproblemen

Ten eerste kan het gebruik van je telefoon in bed leiden tot slaapproblemen. Het licht van je telefoon kan de aanmaak van het welbekende slaaphormoon melatonine verstoren. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en uiteindelijk in slaap valt. Als je in bed ligt met je telefoon in je handen of op je nachtkastje, kan het licht van je telefoon ervoor zorgen dat je minder melatonine aanmaakt en dus moeilijker in slaap valt. Daarnaast kunnen meldingen of geluiden van je telefoon je ook uit je slaap houden.

2. Rug- en nekklachten

Ten tweede kan het gebruik van je telefoon in bed leiden tot nek- en rugklachten. Vaak liggen mensen in een onnatuurlijke houding wanneer ze hun telefoon in bed gebruiken. Dit kan leiden tot spanning in de nek- en rugspieren. Langdurig gebruik van je telefoon in bed kan leiden tot chronische pijn in deze gebieden, vooral als je het iedere dag doet.

3. Oogproblemen

Ten derde kan het gebruik van je telefoon in bed leiden tot oogproblemen. Het felle licht van je telefoon kan je ogen beschadigen. Als je vaak en langdurig je telefoon in bed gebruikt, kan dit leiden tot vermoeide, droge of geïrriteerde ogen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot hoofdpijn en slaapproblemen.

Hoe kan je deze gezondheidsproblemen voorkomen?

Maar hoe kun je voorkomen dat je telefoongebruik in bed negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid? Ten eerste is het belangrijk om je telefoon minstens een uur voor het slapengaan weg te leggen. Zo kan je lichaam wennen aan het donker en kan de aanmaak van melatonine op gang komen, wat ten goede komt van je slaap. Daarnaast is het belangrijk om je telefoon op een afstand van je bed te leggen, zodat het licht en de geluiden van je telefoon je niet wakker houden. Heb jij echter jouw enige stopcontact bij vlakbij jouw bed, dan snappen we dat je hem in de nacht aan de oplader wil hebben hangen. Een andere optie: vervang de batterij van je telefoon. Lig jij bijvoorbeeld met een oudere Samsung Galaxy smartphone in bed, dan is de kans aanwezig dat jij hem vaak aan de oplader moet leggen aangezien de batterij al iets versleten is. Een Samsung batterij vervangen is dan ook een mogelijkheid. Wanneer jouw smartphone een nieuwe batterij heeft, dan hoef jij hem niet in de nacht op te laden en kan jij hem dus gewoon overal in de nacht leggen waar jij wil.

Als je toch graag iets wilt lezen of kijken in bed, kun je beter een boek of een e-reader gebruiken met een ingebouwd licht dat minder schadelijk is voor je ogen. Kortom, het gebruik van je telefoon in bed kan leiden tot slaapproblemen, nek- en rugklachten en oogproblemen. Het is daarom belangrijk om je telefoon weg te leggen voor het slapengaan en deze op een afstand van je bed te houden. Zo kun je zorgen voor een betere nachtrust en voorkom je gezondheidsproblemen op lange termijn.