Wil jij gezond eten maar heb je het druk, kom je laat thuis van werk en heb je misschien ook nog kinderen die gevoerd moeten worden? Dan is meal preppen zeker iets voor jou. Het is makkelijk, bespaard tijd, geld en je eet ook nog eens gezonder.


Wat is Meal Preppen?

Meal preppen is niets meer dan je eten voorbereiden en jezelf voor de rest van de week voorzien van makkelijke en gezonde maaltijden. Het is ideaal voor de harde werkers die het druk hebben, zo weet je zeker dat je gezond eet. Je kunt op één dag in de week (bijvoorbeeld een vrije dag, of een zondag) alle maaltijden voor de aankomende week bereiden. Je bewaart het in de koelkast, waardoor het de hele week vers blijft.

Slim winkelen

Je kunt de dingen die je nodig hebt voor de hele week laten bezorgen. Ben je niet in staat het te laten bezorgen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je alles in één keer haalt. Dit is namelijk flink gesjouw en onnodig. Doe daarom je boodschappen een paar keer in de week. Je kunt een planning maken met wat je wilt eten en aan de hand daarvan je boodschappen doen. Als je niet alles in één keer kunt halen en op meerdere momenten boodschappen moet doen, is het handig om sowieso 3 dagen vooruit te kijken. Zo bespaar je geld en heb je ook minder de neiging om producten erbij te kopen die je niet nodig hebt zoals ongezonde snacks en ongezond eten, etcetera. Nog een tip: zorg dat je alle basis in huis hebt.

Plannen

Het is handig om te plannen als je niet veel tijd wilt besteden in de keuken. Maak van tevoren een eetplanning en houdt rekening met eventuele afspraken. Denk hierbij aan: moeten je kinderen naar sport, ben je laat thuis, heb je ’s avonds een afspraak. Plan dan iets wat snel klaar is. Krijg je vrienden over de vloer en blijven ze eten? Dan is het handig om een meal prep te bereiden die je in de oven kunt verwarmen. Zo kan je gezellig aan tafel blijven zitten en sta je niet ongezellig in de keuken.

Beginnen maar

Het is echt niet nodig om te beginnen met een mega meal prep van een week waarvoor je 5 uur in de keuken staat. Het is ook geen probleem om klein te beginnen. Maak bijvoorbeeld expres wat meer macaroni, en vul bakjes met de resten. Dit kan je makkelijk de volgende dag weer op eten, en zo ben je onbewust toch bezig met meal preppen. Wil je al wel gelijk het diepe in duiken en volop meal preppen voor 5 dagen in de week? Neem dan 1 of 2 avonden in de week dat je gaat voorbereiden, oftewel: meal preppen. Je kunt de groentes alvast schrijven, de kip in de marinade zetten en de pasta alvast koken. Sauzen als bolognesesaus of curry kan je ook makkelijk van tevoren maken.

Bewaren

Het bewaren van je preps is heel belangrijk. Geprepte maaltijden kan je in de koelkast zo’n 2 tot 3 dagen bewaren. Hier komt dus ook het plannen weer van pas. In de vriezer kan je gerechten maximaal 3 maanden bewaren. Ook is het handig om je preps in bakjes te bewaren die lekproof zijn, goed afgesloten kunnen worden met een deksel en handig mee te nemen zijn naar bijvoorbeeld werk of school. Ook zijn er veel vershoudboxen die je in de magnetron of oven kunt doen. Zo warm je makkelijk je maaltijd op en scheelt het ook weer afwas. Houdt er rekening mee dat harde groentes zoals pompoen, biet en knolselderij langer vers blijven dan zachte groenten zoals spinazie en sla.

Bekijk ook: