Jammer genoeg bestaan er super veel producten en snacks waarvan wordt gedacht dat ze heel gezond zijn, maar die uiteindelijk toch niet zo gezond blijken te zijn. Ze bevatten vaak veel suiker, calorieën en vet. Wij hebben voor jou een paar ongezonde producten en snacks waarvan wordt gedacht dat ze gezond zijn op een rijtje gezet, en je zult je verbazen!


Kant-en-klaar maaltijdsalades

Salades zijn over het algemeen heel gezond, vooral als je je zelf maakt. Maar je hebt niet altijd tijd om ze zelf te maken. Je hebt vast wel eens weinig tijd en moet even snel langs de supermarkt om iets te eten te halen. Je pakt een maaltijdsalade, omdat dat ‘gezond’ is. Maar in de praktijk zijn maaltijdsalades helemaal niet zo gezond. De ingrediënten die er in zitten zijn niet het probleem, maar wat daar meestal nog extra aan wordt toegevoegd. Een maaltijdsalade bevat volgens het Voedingscentrum meer calorieën dan een persoon binnen zou moeten krijgen met een maaltijd, zo’n 500-700! Daarbovenop zit er ook veel zout, suiker en smaakstoffen verwerkt in de salades.

Noten

Noten zijn heel gezond, maar zijn ook rijk aan calorieën omdat ze goede vetten bevatten. Één klein handje met nootjes van 25 gram bevat al 200 kilocalorieën. Noten zijn een lekkere snack, maar pas op dat je er niet te veel van eet.

Sushi

Sushi is (helaas) minder gezond dan wordt gedacht. Er wordt suiker aan de witte rijst toegevoegd en je eet ook niet veel groente. In een all-you-can-eat-restaurant eet je ook al gauw 3x zoveel dan je thuis eet: je eet er zo een paar honderd kilocalorieën bij die voornamelijk bestaan uit rauwe, vette vis en witte rijst.

Rijstwafels

Rijstwafels zijn als snack niet zo heel ongezond, dat is pas als je ze als hoofdmaaltijd gaat eten. Rijstwafels bevatten weinig calorieën, maar dus ook weinig mineralen, vitaminen en vezels. Dat laatste is heel belangrijk om binnen te krijgen, vooral als je af wilt vallen. Vezels zorgen namelijk voor een goede stoelgang.

Kaas

Eigenlijk zijn alle soorten kaas – met uitzondering van Hüttenkäse – niet zo heel erg gezond. Naast noodzakelijke voedingsstoffen die in kaas zitten, zit er ook veel verzadigd vet in verwerkt. Het eten van verzadigd vet is alles behalve gezond en vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Op de verpakking van de kaas heb je vast wel eens het ‘+’ tekentje gezien dat achter het cijfer staat. Dat tekentje geeft aan hoeveel procent vet de kaas bevat. Hoe hoger het getal dat voor het ‘+’ tekentje staat, hoe vetter de kaas is. Een 20+ kaas is dus minder vet dan een 48+ kaas.

Cruesli

Als je cruesli ziet zie je een volkoren graanproduct waar fruit aan is toegevoegd. Klinkt perfect, nietwaar? Maar wat ze je niet vertellen is dat al die losse stukjes volkoren granen aan elkaar worden geplakt met een hoge hoeveelheid suiker en siroop. Door die suikers kom je in een soort van dip en heb je rest van de dag zin in suiker. Niet zo handig, als je aan het afvallen bent!

Gedroogd fruit

Als je aan fruit denkt denk je automatisch aan: gezond. Zodra je een stuk fruit in je hand hebt kunnen veel mensen het niet laten om te zeggen: “Zo, ben je gezond aan het doen?” Maar met gedroogd fruit is het een ander verhaal. Gedroogd fruit bevat net als normaal fruit veel vezels en vitaminen. Vers fruit bevat al veel (natuurlijke) suiker en in gedroogd fruit zit in verhouding nog meer suiker.

Broodje gezond

Het woord ‘gezond’ zit erin, hoe kan dit nou niet gezond zijn? Broodjes gezond zijn minder gezond dan ze lijken, omdat ze belegd worden op een luxe broodje, zoals een pistolet of een Italiaanse bol. Deze broodjes bevatten weinig vezels, vitaminen en mineralen en zijn vaak ook nog eens vetter. Ook worden de meeste broodjes besmeerd met mayonaise, belegd met 3 lagen kaas, ham, ei en groenten. Een enorme caloriebom dus.