De nieuwe technologie die al het plezier uit die kleurrijke, heerlijke uitziende, Instagram foto’s van die perfecte cheesecake zal zuigen, is uitgekomen. Lose-it!, introduceert een nieuwe beta voeding app ‘Snap It’. Een functie die kan uitrekenen hoeveel calorieën er in een gerecht zitten, door alleen een foto te scannen.

Hoe werkt het?

Op dit moment moet de gebruiker wel nog een klein beetje helpen bij het berekenen. Nadat je je foto hebt geüpload, zal de app de foto analyseren. Vervolgens biedt het een aantal opties van wat het product op de foto zou kunnen zijn. De gebruiker kiest vervolgens de juiste optie en kan nog wat details toevoegen zoals bijvoorbeeld: wat voor soort rijst er gebruikt is in het gerecht en hoe groot de portie was.

De reden waarom het nog een beta-functie is, blijkt wanneer je de app uitprobeert. De app kan namelijk nog niet alle producten perfect identificeren. Waar het geen probleem is om een pizza te herkennen, heeft de functie wat meer moeite met ontbijt-crackers. De opties die de app bij de crackers geeft varieert namelijk van Ravioli tot donuts, maar de optie ‘crackers’ is zelf niet inbegrepen. Hetzelfde geldt voor een bakje naturel chips dat wordt geïdentificeerd als guacamole en de roma-tomaat, waarvan de beste optie appelmoes blijkt te zijn.

Ceo Charles Teague legt uit dat de ‘Snap It’ functie slimmer wordt naarmate de app vaker wordt gebruikt. De App heeft nu een database van +/- 100.000 afbeeldingen. Binnen deze database zou de app 97% van de tijd de juiste informatie en opties moeten verschaffen. Hoe vaker de app gebruikt wordt en hoe meer foto’s en beschrijvingen er door gebruikers worden toegevoegd in de database, hoe preciezer de app zal worden.

De Lose It! app heeft wel enige concurentie. Google is namelijk een soort gelijke app genaamd: ‘Im2Calories’ aan het ontwikkelen. Misschien niet de meest gewilde ontwikkelingen voor alle foodies op Instragam. Je kan namelijk met 1 klik kan zien hoeveel calorieën er eigenlijk in die wafels bedekt met ijs, slagroom en chocolade toppings zitten.