Is het je gelukt een zekere meditatieroutine te ontwikkelen met onze 5 oefeningen voor meditatie voor beginners? Dan is het misschien wel interessant om jezelf te wapenen met enkele meditatieoefeningen voor op het werk. Zo kan je zelfs op de werkvloer even helemaal tot jezelf komen met meditatie. En wees eerlijk: dat kunnen we soms écht wel gebruiken!


Waarom meditatieoefeningen voor op het werk?

Nu yoga, pilates en ook meditatie geen hobby’s voor excentriekelingen meer zijn, komt er uit wetenschappelijke hoek ook meer aandacht voor de voordelen die je uit deze bezigheden put. Zo ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat een korte meditatiesessie je hormonenspiegel weer in balans kan brengen, je concentratie verbetert en je cognitieve vaardigheden een boost geeft. Bovendien wordt je er ook, zo werd bewezen, gelukkiger van!

5 Meditatieoefeningen voor op het werk

Hieronder volgen de oefeningen – met tips en tricks!

Herhaal een mantra

Je hoeft mantra’s niet luidop te zeggen om er baat bij te hebben – een mantra dat je in stilte tegen jezelf herhaalt, heeft hetzelfde effect! Probeer voor een mantra te gaan dat zo algemeen mogelijk is, dus niet ‘ik ga goed vergaderen’ maar ‘ik ben assertief’. Niet ‘ik ga niet flippen bij mijn volgende kassasessie’ maar ‘ik ben rust’.

Tip: heb je op je werk een rustige plek waar je kunt chanten? Probeer daar dan dagelijks een korte reeks van vijf tot tien AUM’s te doen.

Mediteer in actie!

Tijdens een vergadering kun je moeilijk even outzonen, en ook achter de kassa kun je moeilijk een meditatiesessie aanvatten. Toch zijn er kleine dingen waar je even stil bij kan staan en echt de tijd voor kan nemen. Wanneer je je volle aandacht richt op, bijvoorbeeld, het potlood dat je aan het slijpen bent, ben je op een zekere manier ook aan het mediteren!

Tip: probeer ook eens een volledige maaltijd bewust mee te maken. Let op de textuur van je lunch, het samenkomen van de verschillende smaken en iedere smaak apart.

Tel je ademhalingen

Een aantal minuten je aandacht volledig op je ademhaling richten kan wonderen doen. Je kiest ook helemaal zelf hoelang je deze oefening doet, in welke houding en of je je ogen sluit of niet.

Tip: heb je slechts een korte pauze? Zet dan een alarm op – zo hoef je niet in te zitten met de tijd.

Zihnémeditatie

Zhiné is een Tibetaans boeddhistische discipline. Bij deze meditatie kies je een voorwerp uit dat je voor je plaatst en waar je je volledige aandacht op richt. Dit is een iets meer gevorderde vorm van meditatie, waarbij de nadruk ligt op het een worden met het voorwerp dat je observeert. Het is niet de bedoeling dat je het voorwerp gaat bestuderen, over het voorwerp gaat nadenken of gaat nadenken over hoe je niet over het voorwerp nadenkt.

Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar toch kan iedereen er baat bij hebben Zhiné te beoefenen: het zal je verdere meditatiepractice sterk vooruithelpen. Wat dit een van de betere meditatieoefeningen voor op het werk maakt is het feit dat je, als beginner, vaak niet langer dan enkele minuten aan een stuk Zhiné kunt beoefenen. Een van de regels voor Zhinébeoefenaars is dat, wanneer ze merken dat hun aandacht ergens anders naar verschuift, de oefening stopgezet moet worden en de beoefenaar even iets anders moet gaan doen.

Tip: kies een vast voorwerp uit om je Zhiné op te oefenen – hoe beter je het voorwerp kent, hoe minder groot de neiging het te gaan bestuderen.

Overloop de chakra’s

Hoewel je idealiter wat meer tijd steekt in het overlopen van de chakra’s, kun je toch een korte variant van deze oefening doen waardoor het een van de betere, meer uitgebreide meditatieoefeningen voor op het werk wordt. Op een vijftal minuten kun je je focus over de zeven chakra’s doen glijden om zo weer even helemaal in verbinding met jezelf te komen. Hoe dat in z’n werk gaat? Dat leggen we je graag uit!

De oefening:

  • Ga in een comfortabele positie zitten. Als je, omwille van bijvoorbeeld collega’s of plaatsgebrek, niet goed in de meditatiehouding kunt gaan zitten is een andere houding ook prima. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Ga voor een trage, diepe ademhaling. Eens je tevreden bent met het ritme, adem je vijf keer diep in en uit.
  • Breng je aandacht nu naar je wortelchakra, ter hoogte van het stuitje. Roep een gevoel van veiligheid en gegrondheid op.
  • Richt je aandacht vervolgens op je sacrale chakra, net onder je navel. Wees een met je gevoel, en spreek je intuïtie aan. Wanneer (storende) emoties opkomen tijdens dit deel van de oefening, aanvaard ze dan zoals ze zijn: probeer niet naar hun oorzaak te zoeken en probeer het gevoel ook niet te veranderen.
  • Nu richt je je aandacht op je zonnevlechtchakra, ter hoogte van je borstbeen. Aanroep je innerlijke kracht, en voel je sterk in je schoenen staan.
  • Verschuif vervolgens je aandacht naar het hartchakra. Wees je er ten volle van bewust dat je in staat bent liefde te geven en te ontvangen.
  • Plaats je focus nu in je keelchakra. Herinner jezelf eraan dat je je waarheid mag delen, en je jezelf mag uiten.
  • Daarna richt je je aandacht op je derde oog chakra – net boven het punt tussen je wenkbrauwen. Heb vertrouwen in je waarnemingsvermogen en je intuïtie.
  • Tot slot breng je je focus naar je kruinchakra, op het puntje van je hoofd. Voel hoe alle chakra’s met elkaar verbonden zijn, en hoe je energie van je stuitchakra naar je kruinchakra stroomt.
  • Adem nogmaals vijf keer diep in en uit, en open bij de laatste uitademing zachtjes je ogen. Neem de tijd om je ademhaling weer naar zijn gewone ritme te brengen.

Tip: lijkt dit je te veel informatie om mee te nemen naar een meditatiesessie? Geen paniek! Je kunt prima beginnen met slechts een drietal chakra’s. Wanneer je het gevoel hebt die onder de knie te hebben, voeg je er een chakra aan toe.

Bekijk ook

5 meditatie oefeningen voor op het werk

Leren mediteren: 5 handige tips voor beginners

5 meditatie oefeningen voor op het werk

Sportmindset: de weg naar een gezonde leefstijl

5 meditatie oefeningen voor op het werk

Inspirational talk #1 - Zo geef ik mijn grenzen aan