Zet je graag wat achtergrondgeluid op tijdens het mediteren? Wij ook! In dit artikel delen we vijf van onze favoriete tracks met meditatiemuziek met je.


Binaural beats

Binaurale beats, of ‘stereofonische beats’, zijn redelijk populair onder mensen die mediteren, lucide dromen nastreven, of op een alternatieve manier met hun hoofd bezig zijn. Je beluistert ze steeds met een koptelefoon: de stukken worden zo gecomponeerd dat het nodig is dat het ene oor andere klanken opvangt dan het andere. Wanneer je de klanken op de juiste manier beluistert, gaan ze je hersengolven beïnvloeden en zijn ze in staat je bewustzijn ‘vorm te geven’. Afhankelijk van de frequentie van de tonen beland je letterlijk in een ander soort gemoedstoestand. Het gaat hier dus niet enkel om meditatiemuziek. Er zijn binaural beat-tracks gericht op het opwekken van energie, het vermoeien van lichaam en geest, maar dus ook binaural beats die je helpen beter te mediteren.

Deze video richt zich op de verbinding met jezelf, aan een frequentie van 432 Hz.

Op 7,83 Hz vind je de zogenaamde Schumann-resonantie, de ‘frequentie van de aarde zelf’. Deze track is meer gericht op helen, genezen en harmoniseren. Hoezeer je gelooft in de theorie achter de geluiden, maakt niet zoveel uit: iedereen kan van deze meditatiemuziek genieten.

Hang drummuziek

Weinig instrumenten brengen een mysterieuzer, meer transcendent geluid voort dan de hang drum. Hang drum muziek is dan ook vaak uitstekende meditatiemuziek.

Natuurgeluiden

Ook natuurgeluiden lenen zich prima tot meditatiemuziek. Hoewel er in dit soort tracks geen ware structuur zit, en er dus een soort natuurlijke chaos heerst, brengen ze wel sereniteit. En dat kan je practice vast gebruiken!

Regengeluiden

Hoewel het technisch gezien geen muziek is, zijn er weinig geluiden zo aangenaam als het zachte tikken van de regen. Met onderstaande video voorzien we je alvast van negen uren van dat zalige geluid. Ideaal voor wie zich graag in een tropisch oerwoud, of gewoon op een rustige camping waant.

Tip: je kunt deze regengeluiden ook door andere, meer muzikale nummers op zetten. De combinaties die je zo bekomt zijn niet enkel uniek, ze zijn ook twee keer zo ontspannend!

Bekijk ook

Meditatiemuziek en -achtergrondgeluid in vijf video’s

Leren mediteren: 5 handige tips voor beginners

Meditatiemuziek en -achtergrondgeluid in vijf video’s

Sportmindset: de weg naar een gezonde leefstijl

Meditatiemuziek en -achtergrondgeluid in vijf video’s

Inspirational talk #1 - Zo geef ik mijn grenzen aan