Na een paar maanden hard werken is iedereen wel toe aan weekend of een rustige vakantie. Dit is niet zo gek, iedereen heeft natuurlijk zo nu en dan een rustmomentje nodig. Zulke rustmomenten zijn hartstikke fijn, totdat… Inderdaad, je wordt ziek in de vakantie. Erg herkenbaar, niet?


Waarom worden we altijd ziek in de vakantie of het weekend?

Erg herkenbaar, ziek worden wanneer je eindelijk vakantie hebt. Dit kan soms best vervelend zijn, omdat je juist lekker wilt genieten van je vakantie, en alles behalve ziek wilt zijn. We hebben degelijk goed nieuws voor je: er zit een reden achter.

Omgekeerde Kortjakje-syndroom

Ken je het gedicht ‘Altijd is kortjakje ziek, midden in de week en zondags niet’ nog? Vast wel. Wanneer je altijd in het weekend ziek bent, heb je dit juist andersom. Vandaar de wetenschappelijke naam, het Omgekeerde Kortjakje-syndroom. Vaak wordt het ook wel vrijetijdsziekte genoemd of vakantieziekte. Hmm, dan is het Omgekeerde Kortjakje-syndroom wel iets creatiever, toch?

Stress

Wanneer je een drukke baan hebt, waardoor er soms een beetje (teveel) druk op je komt te staan, kan je al snel last krijgen van stress. Je lichaam maakt extra veel cortisol en adrenaline aan, twee stresshormonen die ervoor zorgen dat jij alert en productief blijft. Van deze stofjes verbeteren je prestaties alleen maar meer, toch? Waarom ben je dan toch altijd ziek in de vakantie of in het weekend?

Lange periode

Na een lange periode hard werken – en in sommige gevallen weinig slaap in combinatie – blijft je lichaam extra cortisol en adrenaline aanmaken, ook in periode’s waar je niet aan het werk bent: het weekend en de vakantie dus. Wanneer je dus slaapt, of bijvoorbeeld bijkomt in jouw weekje vakantie, krijgt je lichaam niet de kans om te ‘herstellen’ en raakt je immuunsysteem uit balans. Je bent daardoor veel vatbaarder voor virussen of bacteriën, zoals griep of een koortslip. Gelukkig zijn er genoeg manieren om van stress af te komen. Door af en toe eens een momentje rust te nemen en goed voor jezelf te zorgen, zul je merken dat je minder snel ziek wordt in vakantie of in het weekend.

Luister goed naar je lichaam

Ziek in de vakantie of in het weekend worden kan op veel manieren: je kan last krijgen van griep, maar je kan ook last krijgen van een flinke verkoudheid of van spierpijn. Je hebt al last van vrijetijdsziekte of het Omgekeerde Kortjakje-syndroom wanneer je kleine kwaaltjes hebt die iedere keer terugkomen in een periode van rust. Dit kan terwijl je slaapt zijn, maar ook dus in de vakantie. Zoals we net al vertelden heeft dit te maken met cortisol en adrenaline. Om deze kwaaltjes of virussen weg te houden, is het belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam. Je bent zoveel bezig met ‘druk zijn’ en hard werken dat je die signalen soms niet eens opmerkt. Zonder dat je het door hebt, kan je lichaam dus al veel signalen afgeven. Denk hierbij aan het verliezen van concentratie, of de vermindering van sociale contacten. Dit kan al wijzen op (teveel) stress.

Hoe word ik niet meer ziek in de vakantie of het weekend?

Zoals we net al zeiden, werkt een paar uurtjes selfcare, zoals bijvoorbeeld yoga, al goed tegen de stress. Ook is het belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam, want deze kan zonder dat jij het doorhebt veel signalen afgeven. Ook kan het helpen om je week af te sluiten met een fijne workout-sessie. Het klinkt misschien gek omdat je sport, maar zo krijgt je lichaam de kans om te herstellen van de hele week. Daarbij helpt sporten en bewegen goed tegen stress en wordt je er blij en rustig van. Je lichaam gebruikt alle overige adrenaline, zodat je het weekend lekker rustig kan beginnen!

Naast je week goed afsluiten, kan het ook helpen om langzaam richting het weekend af te bouwen. Door op het laatste moment alle deadlines af te maken, krijg je alleen maar meer stress. Begin daarom altijd op tijd, plan alles goed in en bouw je werk af zodra je richting de vrijdag gaat. En tot slot helpt yogameditatie en een ademhalingsoefening (op het kantoor) altijd. Goede tip: begin eens met floating!

Wanneer deze tips niet helpen, kan het nooit kwaad om eens te kijken naar hoe jouw leven in elkaar zit. Je had het misschien niet gedacht, maar het kan best zijn dat je teveel werkt. Probeer eens te kijken naar het balans tussen werk en vrije tijd, en probeer wanneer het kan genoeg rustmomenten in te plannen. Werkt dat ook niet? Twijfel dan niet en breng een bezoekje aan een psycholoog die jou kan helpen. 

Zie ook

Altijd ziek in de vakantie of het weekend? Dit kan de reden zijn

Verbeter je nachtrust: de effecten van Melatonine

Altijd ziek in de vakantie of het weekend? Dit kan de reden zijn

8 tips om meer rust in je hoofd te creëren

Altijd ziek in de vakantie of het weekend? Dit kan de reden zijn

Een minimalistisch leven geeft rust in het hoofd