Gezond eten is een belangrijk onderwerp in onze maatschappij. Bijna iedereen volgt een dieet en iedereen heeft z’n eigen dingen die daar bij horen. Over brood is vaak discussie geweest, wel of niet gezond? Je hoort vaak dat mensen het helemaal schrappen uit hun dieet. Ze willen de koolhydraten en calorieën uit het brood mislopen en willen een ‘gezonder’ dieet volgen. Maar is dit eigenlijk wel zo gezond?
Het probleem
Dit jaar verkochte bakkers veel minder brood dan de voorgaande jaren. Dit meldde het NRC. De oorzaak hiervan ligt vooral bij het feit dat er in veel dieetboeken het eten van brood wordt afgeraden. Er zijn een boel redenen waarom het wordt afgeraden. Degene die het meeste voorkomt is het feit dat zetmeel in brood is opgebouwd uit de moleculen glucose. Dit is een vorm van suiker. Ook zijn er nog vele andere redenen waarom het afgeraden wordt zoals:
- Het bevat gluten
- Het brood uit de supermarkt bevat ‘commerciële gistsoorten’
- het bevat steeds meer broodverbeteraars als glansmiddel, kleurmiddel en conserveermiddel
- Het graan van vroeger is anders dan dat van nu
Brood echt suiker?
Het klopt dat brood voor het grootste deel uit zetmeel bestaat en dat wordt uiteindelijk afgebroken tot glucose. Het uiteindelijke product is dus het zelfde als tafelsuiker. Maar, de afbraak van het product werkt op een andere manier!
In deze afbeelding hierboven zie je bolletjes. Sacharose en glucose bestaan uit 2 bolletjes, zetmeel uit 10 bolletjes. De bolletjes moeten door het lichaam eerst van elkaar losgemaakt worden voordat ze kunnen worden opgenomen in het bloed en in de lichaamscellen. De afbraak van het zetmeelmolecuul duurt veel langer dan het afbreken van de normale suikers. Brood zorgt dus ook voor een meer verzadigd gevoel. Dit komt omdat het voedingsvezels bevat.
Brood blijven eten
Over het algemeen eet de Nederlander enorm veel brood. Veel mensen ontbijten met een broodje en eten het ook tijdens de lunch. Misschien zit daar de afschuw in. Het schrappen uit je dieet is misschien iets te veel, maar je kunt er wel minder van eten. Eet bijvoorbeeld ’s ochtend een bakje havermout en neem ’s middag 1 of 2 sneetjes brood. Het is ook niet altijd makkelijk om het te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan salades, soepen, gerechten met bonen of linzen. Dit zijn vaak gerechten vaak je veel tijd voor nodig hebt, en daar heeft niet iedereen altijd zin in of tijd voor. Koolhydraten zijn ook helemaal niet zo slecht voor je als iedereen altijd denkt. Er zitten ook een aantal voordelen aan vast gebonden! Dus je mag best wel eens een sneetje brood eten, maar dan wel met mate!
Koolhydraten helpen bij afvallen
Misschien denk je huh? Dat kan toch helemaal niet? Maar dus wel! Het eten van langzaam vrijkomende koolhydraten (havermout als ontbijt), 3 uur voor een workout geeft je vetverbranding een enorme boost! Dit type koolhydraten houdt je bloedsuiker en insulinelevels op pijl, wat ook die brandende steek in je zij voorkomt die je krijgt van simpele koolhydraten als wit brood! Een constant insulinelever = minder vetopslag!
Koolhydraten zijn goed voor je hart
Het eten van volkoren koolhydraten verlaagt het LDL-cholesterol (slechte soort) en verbeterd het HDL-cholesterol (goede soort). Een gelijksoortig effect onstaat door het eten van oplosbare vezels. Deze vind je onder andere in havermout
Lees ook:
Mindful eten helpt je afvallen en gezonder leven!
Gwyneth Paltrow haar dieet is shocking!
Het Nordic dieet: Waarom Scandinavische vrouwen zo slank zijn